26. novembril kinnitas Harju maakohus kokkulepped, millega mõisteti viis endist teabeameti töötajat süüdi omastamises ja neist neli lisaks ka riigisaladuse avalikustamises.

Sergei Bõstrov, Pavel Kotkin, Ines Piibeleht ja Sven Randlane mõisteti süüdi omastamises ja riigisaladuse avalikustamises. Sergei Bõstrov mõisteti süüdi ka narkootilise aine kokaiini väikeses koguses ebaseaduslikus käitlemises.

"Võtan Sergei Bõstrovilt ära talle Vabariigi Presidendi 6. veebruari 2006 otsusega nr 976 (RTL 2006, 17, 314) antud Valgetähe V klassi teenetemärgi," seisab täna allkirjastatud presidendi otsuses.

Kokku omastasid süüdimõistetud üle 600 000 euro väärtuses neile mitte kuulunud vara. Kuriteod pandi toime aastatel 2002 kuni 2014. Kohus rahuldas täna ka teabeameti poolt Eesti Vabariigi nimel esitatud tsiviilhagi, mis katab kogu tekitatud kahju. Tsiviilhagi tagamiseks on arestitud süüdimõistetute erinevat vara.

Riigiprokurör Inna Ombleri sõnul oli tegemist ühe üksuse töötajatega, kellel oli oma ametikohast tulenevalt võimalus kasutada teabeameti raha ja vara. Selle üksuse juhiks oli kuritegude toimepanemise ajal Sergei Bõstrov. Tegemist oli rahaga, mis oli mõeldud infokogumisega seotud kulude katmiseks, kuid mida süüdimõistetud kasutasid isiklikuks otstarbeks.

Riigisaladuse avalikustamine tähendas teabeameti tööga seotud dokumentide ja andmekandjate avalikustamist isikutele, kellel puudus riigisaladusele juurdepääsu luba ja teadmisvajadus või sellistele isikutele ebaseadusliku juurdepääsu võimaldamist. Eesti riigi julgeolek avalikustatud informatsiooni tõttu otseselt ohtu ei sattunud.

Sergei Bõstrovile määrati kuritegude toimepanemises tema osa proportsionaalselt arvesse võttes 4 aasta ja 6 kuu pikkune vangistus.