Postimehest lahkuvad uurivad ajakirjanikud ei soovi oma nime all endise tööandja kohta paha sõna öelda, mis on ka mõistetav - sinna jääb maha hulk häid kolleege, väljaandes töötab kokku ju oma 100 ajakirjanikku.

Praeguseks on selge, et seitsme kogenud ajakirjaniku lahkumise vallandanud sündmuste ahel algas, kui Postimehe uuriva ajakirjanduse juht Holger Roonemaa tõi majja materjali Eestit senimaani raputava rahapesuskandaali kohta. Delfil pole teada, mis materjaliga täpsemalt tegemist oli. Teada on ent, et tegu pole mingi tavapärase, kergelt mõistetava ja hõlpsasti tsiteeritava komprapommiga, vaid pigem tehnilist laadi dokumentidega - ülekanded, firmad, kuupäevad, mille baasilt mingigi pildi kokku panemine eeldab aega ja teadmisi.

Postimees palkas andmekogu uurima varem peamiselt reklaami alal töötanud Jüri-Franciscus Lotmani. Lotman - kes pole täna Delfi kõnesid vastu võtnud - olevat materjale uurinud, leidnud need olevat põrutavad. Seejärel olevat ta oma leidudest informeerinud Postimehe uurivat toimetust.

Seni teadmata põhjustel ei jäänud aga Lotman, kes on muuseas olnud seotud ka Kaur Kenderi kultuuriväljunditega nihilist.fm ja ZA/UM, toimetuse reaktsiooniga rahule ning läks otse edasi Postimehe juhatuse jutule.

Kaur Kender andis muuseas hiljuti välja videomängu "Disco Elysium", mille suurinvestoriks oli Postimehe suuromanik Margus Linnamäe. Mäng on kuuldavasti väga hea, kas Kenderi ja Linnamäe seotusel on mingi roll Jüri-Franciscus Lotmani sammude juures, on mõistagi teadmata.

Igatahes võttis Postimehe juhatus Jüri-Franciscus Lotmani väiteist tuld, ning kõnealust põrutavat lugu asuti ette valmistama ilma Postimehe uuriva toimetuse abita, juhatuse liikmete soovil ja majaväliste ekspertide tööna. Sellisest ootamatust vangerdusest – taoline samm näitab äärmist usalduse puudumist Postimehe uuriva toimetuse vastu - ei olnud informeeritud isegi vastutav väljaandja Merili Nikkolo, kes nädala alguses oma tagasiastumisest teatas.

Siit tekib hulk seni vastuseta küsimusi:

1. Mis nendes materjalides sisaldus, mis lugu see on, mis peaks ühiskonna alustalasid raputama?
2. Miks arvas Jüri-Franciscus Lotman, et Postimehe uuriv toimetus - mis on ju rahapesuskandaali äärmise hoolega kajastanud - peaks nüüd kuidagi latti madalamale laskma?
3. Miks ikkagi otsustas Postimees Grupi juhatuse esimees Andrus Raudsalu, et selle teema avalikkusele avamisel on kõige õigem Postimehe uuriv toimetus hoopis kõrvale jätta? Miks ta oma ajakirjanikke ei usalda?

Raudsalu ütles täna Delfile, et sündmus pole sugugi nii dramaatiline, et mingist usaldamatusest juttu ei ole, välisekspertide kaasamine olevat tavaline. Samas on juhatuse esimehe sisuloomesse sukeldumist küllaltki raske tavapäraseks pidada - ärijuhi asi on pigem ikka ettevõtte rahalise poole eest hoolitseda.

Delfiga vestelnud Postimehe ajakirjanikud hindavad igatahes kogu asjade käiku otseseks usaldamatuse näitamiseks toimetuse suhtes, kõige paremini kõnelevad selle väite tõsiseltvõetavusest ilmselt seitse allkirjastatud lahkumisavaldust.