Loomaaia direktor Mati Kaal ütles Postimehele, et loomade hävitamise korral pole kahju suurust võimalik määrata. Erilises ohus on taudi tõttu kaljukitsed ja mägilambad, aga ka sead, piisonid, antiloobid ja kaamelid.

Kui taud peaks jõudma Eestisse või naaberriikidesse, tuleks loomaaed sulgeda. Seetõttu jääks teenimata umbes kolm miljonit krooni.

Kaal selgitas, et loomaaeda ei suletaks mitte paariks nädalaks, vaid terveks hooajaks, nagu 1982. aasta suu- ja sõrataudi ajal, mil loomaaed oli kinni kaheksa kuud.

Direktori kinnitusel püüab loomaaed end igal võimalikul moel suu- ja sõrataudi eest kaitsta. Eelkõige on lootus desinfitseeritud jalamattidel. Ka sõidukid, mis peavad vältimatult loomaaeda sisenema, sõidavad üle erivahendiga immutatud mati.

Kaal avaldas lootust, et välismaal käinud eestlastel jätkub vastutustunnet mitte tulla vähemalt 48 tundi pärast saabumist loomaaeda.

Elistvere loomapargi perenaine Kersti Gertz ütles, et praegu neil taudivastaseid ettevaatusabinõusid tarvitusele võetud ei ole. “Me loomulikult kardame taudi, sest kui see siia jõuab, tuleb kõik loomad tappa,” nentis Gertz.

Nakkusest tabatud Euroopa riikides — Suurbritannias, Hollandis, Iirimaal ja Prantsusmaal — on paljud loomaaiad ajutiselt suletud või on ohustatud loomad eraldatud.