Telepilti edastava ettevõtte Levira juhatuse esimehe Mart Einpalu kinnitusel on 97 protsenti Eesti territooriumist kaetud digileviga, kirjutab Pärnu Postimees.

Tänavu lisandub mõni saatja Saaremaale, Hiiumaale, Läänemaale ja Virumaale ja siis hõlmab digilevi kogu Eestit.

Valitsuskomisjoni juht Jüri Pihel rääkis, et kaks kolmandikku Eesti inimestest vaatab televiisorit mõne teenusepakkuja kaudu. Digilevi puudutab ülejäänuid, kes valdavalt elavad maal või äärelinnades, kuhu kaabeltelevisioon jõudnud ei ole.

“Kui seni oli sageli Eesti kolme telekanali vaatamiseks vaja kolme antenni, on nüüd kõik kodumaised kanalid nähtavad ühe antenniga,” selgitas Pihel. “Peale eestikeelsete teleprogrammide toob moodne digilevi tavalise katuseantenni kaudu vaatajateni välismaiseid telekanaleid, mida seni ainult kaabel- või satelliittelevisiooni vahendusel vaadata sai.”

Digiboksist veel niipalju, et kellel lähiajal uue televiisori ostu plaanis pole, sellel on mõtet lisaseadme soetamiseks või rentimiseks kulutusi teha. Kui teler vajab nagunii peatset väljavahetamist, on mõistlik sellega mõni kuu oodata. Nimelt peaksid suve lõpus müügile tulema telerid, kus vastav seade on juba aparaadis. Need televiisorid kannavad digilevi märki.

Levira juht Mart Einpalu ütles, et digitaaltelevisioonist võidavad nii riik, teleprogrammide edastajad kui televaatajad. “Riik on selles mõttes kindlasti võidumees, sest jagab loodusvara, mida nimetatakse sagedusressursiks. Analoogis on ühe sageduse peal üks telekanal, digis on ühe sageduse peal kuni 12 telekanalit,” selgitas Einpalu.