Veel paari kuu eest andmekaitseinspektsiooni poole pöördunud ja lasteaiakohtade avalikustamist nõudnud lapsevanemat Tarvi Sitsi hämmastas nüüd avaliku registriga tutvudes, et veel paari kuu eest väitis linnavalitsus, et järjekorras on poole tuhande lapse ringis, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Kuid eks see lasteaiakohtade puudus ole omaette teema. Pigem olen ma rahul sellega, et linnavalitsus otsustas nimekirjad avalikuks muuta,” lisas Sits.

Segadus Tartu lasteaiajärjekordade pikkusega on kestnud aastaid. Kevadel Tartusse kolinud Sits soovis kohe pärast oma lapse järjekorda panemist teada, kui mitmes tema paariaastane Pärtel Erik järjekorras on ning millal ta võiks lasteaeda pääseda. Kuna Tartu linn keeldus Sitsile neid andmeid andmast, pöördus ta andmekaitseinspektsiooni poole.

Andmekaitseinspektsioon kohustas Tartu linnavalitsust Sitsile avalikustama lapse kohta lasteaiajärjekorras. Kui 12. oktoobril teatas Tartu linnavalitsus Sitsile, et tema poeg on omavanuste seas järjekorras 220. kohal, siis eilseks oli Pärtel Erik kerkinud juba 194-ndaks.

Kuid teadmist, kas Sitsi poeg pääseks lasteaeda tuleval või 2009. aastal, lasteaiajärjekordade avaldamine siiski ei anna. “Noh, vähemasti saan ma nüüd jälgida, kuidas järjekord liigub,” ütles Sits.

Tartu abilinnapea Jüri Sasi sõnul avaldati nimekiri, tulles vastu vanemate soovile. “Nüüd on lasteaiakohtade järjekord avalik ja kõik näevad oma silmaga, et keegi ei liigu nimekirjas salapäraselt ettepoole ega kao sealt ära,” kinnitas abilinnapea Sasi.

Taotluste järjekorda kantakse kõik lapsed, kelle vanemad on esitanud lasteaiakoha taotluse, kuid kellele kohe sobivat lasteaiakohta ei leidu. Nimekirjas on ära toodud lapse koht üldjärjekorras ja oma vanusegrupis. Taotlused järjestatakse vastavalt taotluse registreerimise kuupäevale.

Järjekordade vähendamiseks kavatseb Tartu ehitada ka uusi lasteaedu ning samuti vabaneb kooliminevate laste arvelt aastas umbes 800–1000 kohta. Tänavu valmiv Lotte lasteaed võtab vastu 120 last, sama palju lapsi mahub järgmisel aastal avatavasse Kaunase pst lasteaeda. Tartu kavandab 120-kohalist lasteaeda Kesklinna, Ihaste ja Raadi linnaossa.