"Muudatused on tingitud sellest, et soovime kesklinna autovabamaks muuta. Praegune parkimiskorraldus soodustab aga kesklinnas pikaajalist parkimist ning südalinna parklates ja tänavatel on vabu kohti raske leida," selgitas abilinnapea Valvo Semilarski.

Tekkinud olukorra lahendamiseks muudetakse parkimispiirkondi ja tasuta parkimise aega ning tõstetakse kesklinnas parkimistasu.

A-piirkonda hakkab senise üheksa tänava asemel kuuluma 19 kesklinna tänavat ja parklat ning parkimistasu määr kasvab seal kolmandiku võrra. Kogu ülejäänud tasulise parkimise ala moodustab B-piirkonna, kus parkimistasu määrad ei muutu. A-piirkonnas on lubatud tasuta parkida 15 minutit, B-piirkonnas poolteist tundi.

Kokku lisandub Tartu tasulise parkimise alasse 23 tänavat ja parklat.

Linn on tasulise parkimisala lähipiirkonda kavandanud mitmeid tasuta parkimisvõimalusi, kuhu kesklinna tulija saab sõiduki jätta. Tasuta parklatena võetakse kasutusele näiteks Anne kanali juures (Uus 63d), Vaksali tänaval (Vaksali tn 12b ja 2d), Kauburi kaubamaja kõrval (Riia tn 26a), Oa tänaval (Oa tn 19 ja 23) jm. Samuti on mitmed parklad küll tasuta, aga ajapiiranguga, näiteks turuhoone esine parkla (Vabaduse pst 1a), Atlantise taga olev parkla (Narva mnt 2e), Pauluse kiriku parkla (Riia tn 29) jt.

Parkimistasu määrad A-piirkonnas on alates 1. juunist järgmised: 1 tund - 2 eurot (varem 1,50), 1 päev - 10 eurot (7,50); 1 kuu - 100 eurot (75); 3 kuud - 250 eurot (187,50) ja aasta - 1000 eurot (750).
Parkimistasu määrad B-piirkonnas jäävad samaks: 1 tund - 1 euro; päev - 5 eurot; kuu - 50 eurot; 3 kuud - 125 eurot ja aasta - 500 eurot.

Kohalikele elanikele ette nähtud parkimistasusoodustus ja muud tingimused ei muutu, neil tuleb parkimise eest tasuda 20 protsenti piirkonnas kehtivast tasumäärast.

Varemostetud parkimisload kehtivad samas piirkonnas kuni kehtivustähtaja lõpuni. Muudatuse jõustudes tuleb inimestel, kelle kodud jäävad 1. juunist alates tasulisse parkimistsooni ja kel ei ole võimalust parkida autot hoovis, pöörduda linnamajanduse osakonna poole. Sealt saab taotleda kohaliku elaniku parkimisluba saates avalduse e-postiga aadressile lmo@raad.tartu.ee.

Uus parkimiskorraldus Tartu kesklinnas
Tasulise parkimise kaarti saab täpsemalt uurida siit.