Tallinna Hiiu onkoloogiakeskuse juhataja Maire Kuddu sõnul on raske nii arstidel kui ka patsientidel, sest nende haigla on nüüd selgelt ülerahvastatud. Tema sõnul saadakse siiski hakkama ja keegi ravita ei jää, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Päris karm on,” tõdeb Kuddu, lisades, et nende kiirendi töötab täiel võimsusel varahommikust hilisõhtuni. Leevendust hakkab tänasest pakkuma veel uus kiiritusravi lineaarkiirendi, mille haigla on soetanud.

Tallinna Hiiu korpus suudab peale oma tavapäraste patsientide vastu võtta korraga 25 Tartu patsienti.

Tallinnas arvati, et tegelikult võib Tartu oma aparaadi tööle saada alles aprillis.

„Igal aastal avastatakse Eestis umbes 6000 uut vähijuhtu ja nendest vähemalt pooled ehk umbes 3000 juhtu vajaksid kiiritusravi, et kasvajat hävitada või selle levikut peatada,” ütleb Maire Kuddu. Saavad seda aga üksnes 1500–1600 inimest. „Meie suudame oma aparaadiga teenindada umbes 1000 patsienti aastas, Tartu umbes 500–600.”

Kuna kiiritusravi ei saa piisavalt teha, tehakse Eestis sedavõrd rohkem keemiaravi. Ometi on kiiritusravi mitu korda odavam kui keemiaravi.

Probleem on Kuddu sõnul selles, et aparaatide muretsemine on jäetud üksnes haiglatele, kes ei suuda muude kulutuste, nagu näiteks uute majade ehitamise kõrvalt ise lihtsalt rohkem aparaate osta. Paljudes Lääne-Euroopa riikides soetatakse aparaate riiklike vähistrateegiate raames. Ülemaailmse statistika järgi kasvab haigestumus vähki iga aasta 1,5 protsenti.

Eestis on ainult kaks aparaati

• Siiani töötas Eestis kaks kiiritusraviaparaati, üks Tartus ja teine Tallinnas. Kuna Tartu oma ütles nüüd üles ja Tallinn soetas uue, jääb endiselt tööle kaks kiirendit.

• Lääne-Euroopas on keskmiselt iga miljoni elaniku kohta kuus kiirendit ja kiiritusravile pannakse üldse suurt rõhku.

• Põhja-Eesti regionaalhaigla Hiiu onkoloogiakeskuses hakkab uus ja moodne kiiritusravi line — aarkiirendi tööle täna. Lineaarkiirendi maksumus oli 18 miljonit krooni ja uue aparaadi paigaldamiseks tehtud renoveerimis- ja ehitustööd läksid maksma umbes viis miljonit krooni.

• Uue lineaarkiirendi abil on võimalik teha kiiritusravi, järgides kasvaja kuju ja asetsust. Onkoloogiakeskuse juhataja Maire Kuddu sõnul säästab meetod võimalikult palju terveid kudesid, lubab tõsta kiirgusdoosi kasvajas ja see suurendab tõenäosust hävitada kasvaja.