“Juhatus arutas pühapäeval Reformierakonna poolt tehtud ettepanekut jätkata ühises koalitsioonis, kuid meie arvates ei olnud seal selliseid pakkumisi, mida oleks tasunud arutada,” ütles Isamaaliidu Tartu piirkonna juhatuse esimees ja Tartu abilinnapea Jüri Kõre.

Seega astuvad Kõre sõnul tagasi Isamaaliitu kuuluvad volikogu esimees Peeter Tulviste ning abilinnapead Ilona Merzin ja Kõre.

Kõre sõnul on Isamaaliidul olnud varemgi möödarääkimisi Reformierakonnaga, valijameeste nimetamine ainult võimendas lahkhelisid.

Reformierakonnal ei ole Tartu linna 49liikmelises volikogus enamuse säilitamiseks tarvis Isamaaliidu toetust. Lisaks 20 oma häälele võib Reformierakond suure tõenäosusega arvestada Tartu 2000+ nelja ja keskerakonnast lahkunud Priit Tanniku häälega.

Samas tunnistas Kõre, et üksikutes linnaelu puudutavate küsimustes on Isamaaliit valmis Reformierakonnaga kokku leppima.

Mida aga Reformierakond nüüd ette võtab, seda ei ole veel arutatud. Reformierakonna Tartu piirkonna üks juhte, Tartu abilinnapea Hannes Astok ütles esmaspäeva õhtul, et Tartu kuueliikmeline linnavalitsus jääb pärast kahe abilinnapea lahkumist endiselt töövõimeliseks.

Astoki sõnul pole välistatud variant, et aasta enne kohalikke valimisi ei kaasatagi linnavalitsusse uusi inimesi, vaid ülesanded jagatakse abilinnapeade vahel ringi.

Reformierakonna ja Isamaaliidu tüli Tartus jõudis avalikkuse ette eelmisel neljapäeval, mil Tartu linnavolikogu valis valijamehed Eesti riigipead valivasse valimiskokku.

Reformierakonna väitel soovisid Isamaaliidu liikmed neljast valijamehe kohast endale kaks, seevastu Reformierakond soovis kolme valijamehe kohta, pakkudes neljandat Isamaaliidule. Hääletamise ajaks ei suutnud Reformierakond ja Isamaaliit kokku leppida ning nii läksid Reformierakonna hääled koonderakondliku taustaga valimisliidu Tartu 2000+ liikmele Väino Kullile.

Nii osutusid Tartu valijameesteks Reformierakonna liikmed Toomas Tein, Peep Pree ja Verni Loodmaa ning valimisliidu Tartu 2000+ liige Väino Kull.