“Me alustasime näljastreiki,” vahendas üks vene keelt kõnelev naine SL-Õhtulehele juttu, mida talle telefonitsi rääkis vanglas istuv sugulane.

Vangla direktor Andrus Kõre sõnul on toidust loobunud kuni 20 vangi. “Saan aru, et mõnele neist ei maitse toit või peab dieeti, aga näljastreigi avaldust pole laekunud,” lisas ta.

Direktor ütles, et vangid esitavad ebaseaduslikke nõudmisi eelkõige vanglaametnik testimiseks. “Näiteks on nõutud kääre,” kirjeldas ta. “Kui neid ei anta, hakatakse streikima ja end vigastama.”

Kolme nädalaga on valvurid pidanud juba 10 vangi vastuhaku pärast kartserisse toppima. Mitu vangi on peale selle üritanud veene läbi nüsida.

“Ei täideta kodukorda ega eeskirju,” põhjendas Tartu vangla asedirektor Jaan Luberg vangide kartsapistmist. “Oleme kartserisse pannud ka neid, kes tulevad teistest vanglatest ja kellel on arest kandmata.”

Tundmatust palunud vanglatöötaja sõnul ei saanud üks mujalt vanglast Tartusse toodud süüdimõistetu oma kongiga tutvustki teha, sest pidi valvurite saatel otse kartsa sammuma. Väidetavalt oli kurjategija narkouimas. Luberg seda ei kinnita, kuid ütles, et ühe vangiga läks tõepoolest nii, sest ta hakkas valvuritele vastu.

Kokku on uues vanglas 19 kartserit. Kodukorda rikkunud vangi võib sinna lukustada kuni 45 ööpäevaks. Üks vang on selle karistuse juba ka ära teeninud.

Vangid toovad oma rahulolematusele teisigi põhjendusi. “Meie kamber on juba ligi kolm nädalat täiesti külm, sest radiaator on katki,” kirjutas üks neist ajalehele. “Olen teinud avaldusi, aga vastamiseprotsent on ümmargune null. Vangla meditsiiniosakonnas pole ka kõige elementaarsemat asja nagu vatt. Vangla poolt ei anta peale käteräti, vanglavormi ja voodipesu mitte midagi, isegi mitte pesuseepi.”

Ta lisas, et kuna mitte midagi ei parane hakkaski osa vange näljastreiki pidama ja mõned endal veene läbi lõikama.

“Mõni juhus ikka on,” kinnitas Luberg veenidelõikumist rahulikult. “See on tavaline vanglaelu.”

Direktor Kõre lisas, et kuna vangid elavad veel vastuvõturežiimi järgi, on neil liikumisvabadus piiratud.

“Nad pääsevad kambrist välja päevas üheks tunniks ning neil pole lubatud tehnikat ja olmeelektroonikat kambrisse tuua,” tõi ta välja vangide rahulolematuse peamise põhjuse.

Kõre nentis, et Tartu vangla on kõige rangema režiimiga kinnipidamiskoht. Paljud ületoodud ei suuda uue korraga harjuda.

Direktori sõnul ei pruugi vangid veel lähema kahe kuu jooksul vastuvõturežiimist pääseda. “See sõltub kinnipeetavate käitumisest,” ütles ta.

Tartu vangla avatakse ametlikult reedel, kuid esimesed vangid toodi kohale juba 16. oktoobril.