Tartu ülikooli vana anatoomikumi aasta kestnud renoveerimistööde esimene etapp on jõudnud lõpule. Renoveerimistööde tulemusena on ajalooline hoone saanud pilkupüüdva välisfassaadi ning tööde käigus välja tulnud huvitav leid on rikastanud ülikooli ajaloo muuseumi, teatas ülikooli pressiesindaja.

Renoveerimistööde esimese etapi lõpuks on vana anatoomikum saanud uued soojustatud aknad, uksed ja katuse, nüüdisaegse küttesüsteemi ning kauni ja pilkupüüdva välisilme uue fassaadi näol, muuhulgas taastati hoone rotundiosa kunagine väljanägemine.

Ajaloolise hoone renoveerimistöödel on järgitud muinsuskaitse ettekirjutusi, kus on detailsed nõuded ja soovitused, mida ja kuidas ajaloolise maja juures säilitada ning restaureerida. Üheks muinsuskaitse nõudeks renoveerimistööde juures oli hoone restaureerimine traditsiooniliste vahenditega nagu lubikrohv. „Näiteks tuli hoone välisilmes taastada sealt aja jooksul kadunud detailid, akende puhul võis küll osa vahetada vajadusel uute koopiate vastu, ent püüdsime säilitati enamuses hoone vanad aknad, mis oli ehitajale suur väljakutse,“ räägib TÜ ajaloo muuseumi säilitamisspetsialist Tiina Vint.

Remondieelselt olid vanas anatoomikumis soojust andmas vaid vanad ahjud, mida köeti elektritennidega. „Arstiteaduse tudengite mälestustes on kindel koht hirmkülmadel auditooriumitel - talvel oli hoones külm, akendest puhus sisse jäine tuul. Soojana suudeti hoida vaid üksikuid ruume, ka uksed ja aknad ei käinud korralikult lahti ega kinni,“ kirjeldab Vint, lisades, et soojustatud uksed, aknad ja katus ajalool korduda ei lase. Vindi sõnul oligi just katus väga kehvas seisus: „Teada on, et katkine katus on hoone hävingu algus. Katuse vahetamise käigus selgus, et vahetada tuleb toolvärke ja sarikaid ning proteesida laetalasid“. Kehvas seisus oli ka vana anatoomikumi Vallikraavi tänavapoolne juurdeehitus, mille konstruktsioonid olid pehkinud. „Ometi asus just selles osas väga väärtuslik laboriruum, kus on säilinud vana laboratooriumi sisseehitatud mööbel,“ räägib Vint ajalooliselt olulise mööbli säilimisest ebasoodsates tingimustes.

Vana hoone renoveerimine on endaga toonud ka huvitavaid leide. „Põnev leid tuli välja rotundi pööningu põrandalaudade alt. Sinna oli peidetud laskemoona I maailmasõja ajast,“ räägib Vint. Miks seal selline peidik oli, ei ole selge. Esialgselt säilitatakse leid Tartu Ülikooli ajaloo muuseumis, pärast hoone renoveerimistööde lõppu on plaan eksponeerida leidu ka vanas anatoomikumis endas.

Ees ootavad hoone sisetööd, sealhulgas jäävad renoveerimistööde uue etapi lahendada ka vee-, kanalisatsiooni- ja elektritööd.

Tartu ülikooli vana anatoomikumi renoveerimistööd viiakse läbi saastekvoodi müügitulust saadud rahadega, mille eesmärgiks on hoonete energiasäästlikumaks muutmine.