Dr Laisaare sõnul on operatsioon ning vahetu postoperatiivne periood kulgenud ootuspäraselt, patsient on intensiivraviarstide hoole all. Dotsent Laisaar rõhutab, et esimesed operatsioonijärgsed päevad on haige paranemisel kriitilise tähtsusega; just siis on oht erinevate komplikatsioonide tekkeks suurim, teatas Tartu Ülikooli Kliinikumi pressiesindaja.

Ettevalmistused kopsusiirdamise läbiviimiseks algasid ca kolm aastat tagasi, mil kliinikumi arstid alustasid kopsusiirdamise alast koostööd Viini ülikooli haigla kolleegidega. Siirdamise programm on olnud pikaajaline, selle üks etapp oli esimesele eestimaalasele kopsude siirdamine Viini haiglas 2009. aasta aprillis.

Dr Laisaare sõnul on Eestis kopsusiirdamise ootelehel neli patsienti; lisaks on arstide vaateväljas ca 10 patsienti, keda uuritakse täiendavalt siirdamise võimalikkuse suhtes. Eesti-suuruses riigis on kopsusiirdamise operatsioonide vajadus ca 6- 8 operatsiooni aastas.

Kliinikumi ülemarst dr Margus Ulst tunnustas haigla arste ja õdesid: “Kopsusiirdamine oli võimalik tänu erinevate erialade arstide – pulmonoloogide, torakaalkirurgide, kardiokirurgide, veresoontekirurgide, intensiivraviarstide, anestesioloogide, operatsiooniõdede, siirdamiskoordinaatorite jpt pikaajalisele väga hästi toiminud meeskonnatööle. Kõrgeima etapi raviasutusena on innovatsioon, uute meetodite kasutuselevõtmine ning arstkonna koolitamine meile äärmiselt olulised“.