TÜ kliinikumi anonüümseks jääv töötaja loodab, et Eelmäe hoiab sirget selge. Pikalt on oodatud, et ta asuks muutma personalipoliitikat ja looma võimalusi värskendada kliinikute juhtide ridu, kus on töötaja sõnul aastakümneid olnud probleeme ringkaitse, probleemide kinnimätsimisega ja korruptsioonihõnguliste käitumistega.

Juba mullu aprillis Eesti Päevalehele antud intervjuus ütles Priit Eelmäe, et personalipoliitikas muudatused tulevad ja kliinikute juhtimisse on vaja värsket verd.

Tõele ei vasta ka kliinikujuhtide etteheide, et nende ametikohad kaovad. Eelmäe kirjutab töötajatele saadetud kirjas, et kuulutab esmajoones välja majasisese konkursi uutele kliinikujuhtidele, kus saavad ka senised juhid endiselt osaleda. Kui asutuse seest ei peaks juhte leidma, tehakse veebruaris avalik konkurss.

"Vanad peerud ei suuda oma kohtadelt taanduda," ütleb üks kliinikujuhtide suhtes kriitiline töötaja. "Puudutab neid vanu juhte, kes on aastakümneid oma tahte järgi toiminud." Ta selgitab, et asutuses on paksu verd palju ning suur osa töötajatest ei jõudnud ära oodata, et kliinikumis hakkaks puhastus pihta.

Avaldame ka täismahus üle-eile kliinikumi töötajatele saadetud kirja.

Üleminek kaasajastatud juhtimis- ja karjäärimudelile

Tänasel ravinõukogu koosolekul oli päevakorra põhiteema üleminek kliinikumi kaasajastatud juhtimis- ja karjäärimudelile. Uuendus suurendab arstkonna ametikohtade diferentseerimist, loob alused ametikohtade pädevusnõueteks, teeb kliinikumi atraktiivseks arstkonna järelkasvule ja toetab töötajate arengusoovi.

Uue juhtimis- ja karjäärimudeli eesmärk on eelkõige kliinikumi tugevamaks muutmine – et kliinikumi inimestel oleks selge pilt, milline on võimalus teha erialast karjääri ja missugused on ametikohtade pädevusnõuded, toetades nii arstide arengusoovi ning andes selge sihi tööelu planeerimiseks,“ selgitab muudatuste tagamaid Tartu Ülikooli Kliinikumi juhatuse esimees Priit Eelmäe. Kliinikumi juhtimis- ja karjäärimudel kirjeldab selgemalt eri karjääriastmete sisu ja paneb paika teekonna, kuidas ühelt pädevusastmelt teisele areneda.

Uue mudeli väljatöötamisel konsulteeriti kliinikumi struktuuriüksuste juhtkondadega, teemad arutati läbi ka ülikooli kliinilise meditsiini instituudi nõukogu ja teiste seotud organisatsioonidega. „Peame olema atraktiivsed nii tänaste tipptegijate kui ka tuleviku talentide silmis. Kui tahame olla Eesti meditsiini lipulaev ka aastate pärast, siis peame looma sellised karjäärivõimalused, mis innustaks ka nooremat põlvkonda – et karjääriastmestik oleks atraktiivne nii tänastele tipptegijatele kui ka arstiteekonda alustavatele kolleegidele,“ selgitab Priit Eelmäe.

Uuendus võimaldab muuta juhi rolli tähtajaliseks sarnaselt teiste Tartu Ülikooli tippjuhtidega. „Kui seni on olnud kliinikumis eriala professor ka selle eriala kliiniku juhataja, siis tänaste juhtimisteadmiste järgi ei ole see ainus ja sageli ka parim lahendus,“ ütles Tartu Ülikooli Kliinikumi juhatuse liige ja ravijuht Andres Kotsar.

Mudeli elluviimise ajakavas on olulised verstapostid järgmised: 16. jaanuaril kuulutatakse välja ja viiakse läbi kliinikumisisesed konkursid kliinikute tähtajalise juhtimise lisaülesande täitmiseks ning konkursside võitjad määratakse juhatuse otsusega täitma struktuuriüksuse tähtajalise juhtimise lisaülesannet alates 1. aprillist 2020. Kui sisemised konkursid jäävad tulemuseta, kuulutatakse 18. veebruaril välja avalikud konkursid tähtajatutele arst-õppejõudude või vanemarst-õppejõudude ametikohtadele koos struktuuriüksuste tähtajalise juhtimise lisaülesande täitmisega.

Reedel, 10. jaanuaril on uus juhtimis- ja karjäärimudel ülemõdede nõukogu koosoleku päevakorras. Sel nädalal alustatakse ka kõigis üksustes infoüritustega, et selgitada, mida uuendus kaasa toob ja kuidas uus mudel kasutusele võetakse.