Pöördumise ajendiks on Tartu ülikooli seaduse ja ülikooliseaduse muutmise seaduse eelnõu menetlemine riigikogus. Nimelt kiitis ülikooli nõukogu 4. juunil heaks muudatuste põhimõtted. Ülikooli kuratoorium saatis aga 20. oktoobril valitsuse ja riigikogu kultuurikomisjoni liikmetele oma seisukohad, mis erinevad oluliselt nõukogu omadest.

Seda eriti ülikooli juhtimisreformi osas — näiteks tahtis nõukogu ise oma ülesanded seaduses märksa täpsemalt lahti kirjutada ja soovis, et viis nõukogu liiget 11-st peaks nimetama haridusminister, mitte valitsus, nagu soovitab kuratoorium.

"Sellega on tekkinud pretsedenditu olukord, kus Tartu ülikooli kuratoorium on teadlikult eiranud Tartu ülikooli tahet ja soove, mis on väljendatud ülikooli nõukogu otsuses," seisab TÜ nõukogu liikmete allkirjastatud pöördumises.

Kuratoorium on nõukogu hinnangul oma seisukohtade esitamisega mitte ainult läinud vastuollu ülikooli akadeemilise pere tahte, heade tavade ja ülikooli autonoomia põhimõttega, vaid ületanud ka oma pädevust, minnes vastuollu seadusega.

"Ülikooliseaduse kohaselt on kuratoorium nõuandev kogu, mis teeb ettepanekuid haridus- ja teadusministrile ja ülikooli nõukogule ülikooli arengut puudutavates küsimustes. Seega ei olnud kuratoorium pädev pöörduma otse peaministri, justiitsministri ega riigikogu kultuurikomisjoni poole," märgib ülikooli nõukogu avalduses.

Nõukogu leiab, et eelnõu menetlemisel on arusaamatutel põhjustel lisatud kultuurikomisjoni koduleheküljele ülikooli kuratooriumi seisukoht, samas ei leia sealt ülikooli kõrgeima otsustuskogu - Tartu ülikooli nõukogu otsust.

"Paneme komisjonile südamele, et ta arvestaks Tartu ülikooli seisukohtadena Tartu ülikooli nõukogu kui ülikooli kõrgeima otsustuskogu seisukohti. Kuna riigikogu kultuurikomisjoni esimees on ise Tartu Ülikooli kuratooriumi liige, siis on tal, huvide konfliktist tulenevana, selles protsessi eriline vastutus Tartu ülikooli ja Tartu ülikooli kuratooriumi eriarvamuste arvestamisel, kus kuratooriumi selgeks eesmärgiks on mõjutada eelnõu menetlemise käiku ülikooli nõukogu seisukohtadest erinevas suunas," seisab ülikooli nõukogu kirjas.

Nõukogu pöördumisele on allkirja andnud Jüri Allik, Arvi Freiberg, Marju Lauristin, Enn Lust, Toivo Maimets, Jüri Sepp, Margit Sutrop ja Paul Varul.

TÜ kuratooriumi esimees on Jüri Raidla ning liikmed Hannes Danilov, Sirje Helme, Kersti Kaljulaid, Peeter Kreitzberg, Urmas Kruuse, Jaan Sven Männik, Keit Pentus, Andres Põder, Jüri Ratas, Urmas Siigur, Mart Siimann, Margus Tsahkna, Raivo Vare ja Enn Veskimägi.