Delfini jõudis teave, mille kohaselt on viirusepuhanguga võitlusesse valmis omalt poolt panustama ka Tartu Ülikool ühes Geenivaramuga. Küsimustele "Kelle algatusel? Millal? Mis kujul?" andis vastused Tartu Ülikooli teadusprorektor Kristjan Vassil.

Millal, mis vormis ja kelle algatusel läkitati riigile pakkumine, mille kohaselt on TÜ võimeline läbi viima ööpäevas pea 3000 testi?

Ülikool saatis kirja Vabariigi Valitsusele neljapäeval 19. märtsil, milles me andsime teada, et vajadusel saame riiki aidata täiendava testimisvõimekusega ülikooli laborites.

Soovisime valitsust informeerida aegsasti juhul, kui täiendava testimise vajadus tekib.

Meie sõnum on lihtne - meditsiinisüsteem peab saama keskenduda haigete ravimisele just nii nagu praegu seda tehakse ning kui riigil peaks olema vaja täiendavat testimisvõimekust, siis saab seda teha ülikooli laborites. Hetkel ei ole olemasolevate meditsiinilaborite võimekus piirav tegur, pigem on selleks proovide võtmine ja kaitsevarustus. Soovisime valitsust informeerida aegsasti juhul, kui täiendava testimise vajadus tekib.

Teate valmistasin teadusprorektorina ette mina koos oma nõunikega lähtuvalt teadlaste poolt koostatud sisendist. Laborite võimekuse ja valmiduse taset hindas dr. Lili Milani. Teate sisu arutati läbi ja kinnitati rektoraadi koosolekul sama päeva hommikul.

Milline nägi riigi vastus täpsemalt välja?

Sotsiaalminister Tanel Kiik on väljendanud tänu valitsuse teavitamise eest ning edastanud info Terviseametile ja Sotsiaalministeeriumile tagasisidestamiseks.

Mis on hetkel täielikust võimekusest puudu? Kui palju täisvõimekuse tekitamine maksma võib minna? Mis on teoreetiline ajaperiood, mis võimekuse loomisele kuluda võib?

Arvestuslik laborite võimekus on 1500 proovi ööpäevas juhul kui töötame ühes vahetuses, kahes vahetuses oleks meie võimekus ca 3000 proovi.

See võimekus on tingimuslik ja realiseerub eeldusel, et proovid on toimetatud laboritesse, analüüside teostamiseks vajalikud kitid on olemas, nakkusohtliku materjali käitlemiseks on vajalikud riiklikud load tagatud. Samuti tuleb tagada töötajate koolitus. Akuutse vajaduse korral suudame laborid valmis seada 24h jooksul.