“Meie pakkumine võimalikele koalitsioonipartneritele on volikogu esimehe ja ühe abilinnapea koht,” ütles valimistel ligi veerandi häältest kogunud linnapea Andrus Ansip esmaspäeva õhtul BNS-ile.

Ansip tõdes, et selline jaotus oli ka senises liidus, kuid nüüd on Reformierakonnal volikogus 23 kohta varasema 20 asemele.

“See on piisavalt palju antud,” ütles Ansip lisades, et partneril peavad ka oma võimuteostamise hoovad olema. “Pole päris õige, kui võim on ainult ühe käes, see võib koalitsiooni püsimiselegi ohtlikuks saada. Seega tulevad kõne alla ilmselt ka volikogu komisjonide esimeeste kohad.”

Esmaspäeval koos olnud Tartu reformierakondlaste juhatus moodustas Ansipi juhitava neljaliikmelise delegatsiooni, kes alustab teisipäeval läbirääkimisi liidu moodustamiseks.

Esimene kohtumine on teisipäeva hommikul kuus mandaati saanud senise koalitsioonikaaslase Keskerakonnaga, järgnevad kaheksa kohta saanud Res Publica, üheksa mandaati saanud Isamaaliit ja kolme saadikuga esindatud Mõõdukad.

Ansipi hinnangul on üsna tõenäoline senise koalitsiooni jätkamine, lõplikult sõltub see koalitsioonileppest, mis tema sõnul on olulisem, kui kohtade jaotus.

“Ma loodan, et ei teki tõrkeid koalitsioonileppe sõlmimisel,” viitas Ansip ainsale liite takistada võivale asjaolule.

Ühe näitena võimaliku tõrke kohta tõi ta Isamaaliidu nõudmise anda igale lapsele 1000 krooni. “See nõuaks Tartu eelarvest 247 miljonit ja tähendaks, et peaksime koolid ja lasteaiad kinni panema,” ütles ta. “Sellelaadse populismiga me nõus ei ole.”.