Kümmekond Tartu tänavarahutuste peategelast, 13–15-aastast noorukit nõustus Postimehega rääkima sellest, mida nad on Tartu tänavatel näinud ja kogenud.

“Esmaspäeva õhtul kogunesid nad seal minu kaitseks,” ütles 14-aastane poiss, kelle silma all on üsna värske tumelilla sinikas ja huuled silmnähtavalt paistes. Teised on pealtnäha vigastamata.

Ta peab just tema endaga juhtunut ajendiks, miks sajad ta eakaaslased hakkasid Tartu kaubamaja ümber kogunema. “Veeriku Karlova vastu. Annelinn ja Tammelinn ka. Kõik teised Karlova vastu,” räägib sinise silmaga poiss.

Tüdrukute internetis ülesässitatud tülist jõudsid asjad pühapäeva õhtuks sinnamaani, et kaks vaenupoolt said Karlova gümnaasiumi juures kokku. Ühelt poolt Karlova, teiselt poolt ülejäänud Tartu. Esialgu vaadati näod üle ja mindi laiali.

Järgmisel pärastlõunal saigi poiss endale sinise silma. Läks Karlova gümnaasiumi juurde ja kohtas seal nn Karlova kamba liidrit. “Mina läksin asja arutama. Tema võttis puulaua ja lõi sellega mulle vastu nägu. Hakkasime kaklema. Tal kukkus laud maha, edasi lõime rusikatega.”

Õhtul kogunesid Tartu uue kaubamaja juurde sajad noored. Selle kohta, mis järgnes, räägivad poisid läbisegi. “Üks vene tüdruk lõi meie tuttaval tüdrukul ninast vere välja.” “Ja katkus juukseid peast.”

Samasuguseid kaklusi oli kaubamaja ümbruses terve rida. Esmaspäeval oli jõudude vahekord 250 inimest 50 vastu. Karlova kahjuks. “Nad saatsid kirju, et me oleme mannasööjad, kommiõgijad ja muud solvavat,” räägib üks poistest. Esmaspäeval olid poistel kaenla all juba pesapallikurikad. Samal õhtul, väidavad poisid, nägid nad Karlova gümnaasiumi juures ka skinhead’ide autot, mille pagasiruum oli täis pesapallikurikaid ja raudpulki.

Teisipäeval pidasid noored rongkäigu Tartu kaubamaja juurest Karlova koolini. 15-aastane pika tukaga noormees ütleb, et siis polnud küsimus enam mitte omavahelises arveteklaarimises. “Meid oli siis viissada. Viissada noort,” tema silmad lähevad särama. Kõige väiksemat kasvu nooruk lisab, et sel päeval oli küsimus juba olla politsei vastu. “See oli paraad! Et meid ei saa näoli maha keerata.”

Mis oleks lahendus? Pika tukaga poiss noortekeskust oleks vaja. Sinikaga poiss arvab, et kui keegi kakelda tahab, siis tulgu üks ühele. “Või ajagu sõnadega asi korda,” lisab pikatukaline. “Aga vahel sõnadest ei aita, sest teine on nii närvihaige,” laseb sinikas edasi.

Siis saab pikk tukk jälle sõna ja ütleb, et noortekeskuses võiks olla piljard ja internet. Kuni seda pole, jõlguvad nad kaubamajas või ilusa ilmaga mänguväljakul.