Täna kohtusid kultuuriministeeriumis juudi kogukonna ja ministeeriumi esindajad, et arutada Tartu kunstimuuseumi holokausti-teemalise näituse üle, teatas kultuuriministeerium.

Ministeeriumi kinnitusel möödus kohtumine avameelses õhkkonnas. Kogukonna esindajate kinnitusel on näitusel olevad videoteosed paljusid inimesi solvanud ja annavad vale pildi holokaustist.

„On kurb, et näitus on kahjustanud Eesti riigi mainet rahvusvaheliselt. Kahjuks lasti mööda ajahetk ehk näituse ettevalmistuse aeg, kui seda kahju oleks saanud ära hoida,“ ütles Eesti juudi kogukonna esinaine Alla Jakobson ministeeriumi teatel.

Juudi kogukonna esindajad ütlesid kohtumisel, et holokausti ajaloosse ei saa suhtuda irooniaga. Kogukond on veendunud, et leitakse õige lahendus.

Kultuuriminister Urve Tiidus kinnitas, et juudi kogukonna reaktsioonid on mõistetavad ning toimunu on äärmiselt kahetsusväärne.

„Õppida on sellest olukorrast kõigil: muuseumil, selle nõukojal ekspertide näol. Mõistmine aga sõltub igaühe enda tahtmisest, haritusest,“ märkis Tiidus. „Holokausti ja teiste inimsusevastaste kuritegude mälestus ei tohi olla solvavate tõlgenduste aluseks.“

Jaga
Kommentaarid