Raamatusse on koondatud aastatel 1996–2011 kirjutatud artiklid, mille seas on nii varem avaldatud kui avaldamata kirjutisi. Kogumik räägib põhiseadusest ja selle aluspõhimõtetest läbi teemade, millega autoril on tulnud teadust ja praktikat ühendades kokku puutuda, edastab Tartu maa-, haldus- ja ringkonnakohtu pressiesindaja.

Raamatut kannavad kolm fundamentaalteemat: põhiõigused, demokraatia ja õigusriik. Autor ütleb oma eessõnas: "Kirjutisi ühendav vaatenurk on konstruktiivselt kriitiline lähenemine, sest ainult sel viisil saab õiguskorda ja Eesti ühiskonda edasi viia ning aidata Eestil iseseisva riigina Euroopa Liidus püsima jääda."

Kogumik on olemuselt teaduslik ning suunatud eelkõige õigusteadlastele, tudengitele ja praktikutele. Samas sisaldab raamat ka artikleid, mis on lugemiskohased ka mittejuristidest õigusteadusest huvituvatele lugejatele.

Raamatu autor on eelnevalt töötanud riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegiumi nõunikuna, seejärel õiguskantsleri nõuniku ja asetäitja-nõunikuna, riigikogu kantselei nõunikuna ning õigusinstituudi ja hiljem tartu ülikooli riigiõiguse õppejõuna. Alates selle aasta 2. jaanuarist on Madis Ernits Tartu ringkonnakohtu halduskolleegiumi kohtunik.

Kogumiku andis välja Tartu Ülikooli Kirjastus.