Kui Reet ja Veiko Harkmann kolisid viis aastat tagasi oma uhkesse häärberisse Tartu Uus-Ihaste elamurajoonis, tundus kõik kaunis ja paljulubav. Pereisa oli kahe eduka metsafirma omanik ning rahamuresid ei paistnud kuskilt. Ent ühtäkki muutus pereidüll koledaks õudusunenäoks. „2004. aasta märtsis kolisime sisse ja sama aasta suvel muutus abikaasa järsku vägivaldseks,” ütles Reet Harkmann
, vahendab saate
koduleht
.

Seni rahulikult käitunud Veikost sai hoopis teine inimene. Füüsiline vägivald vaheldus tasakaaluhäirete ja sundimatute naeruhoogudega. Veidra haigusemõistatuse lahendust tuli kaua otsida, kuid lõpuks selgus, et mees põdes haruldast Wilsoni tõbe. See tähendab, et organismis on teatud valgu puudus, mille tagajärjel hakkab üleliigselt kehasse kogunev vask organeid suretama. Kuna Veikol oli selleks organiks aju, siis soovitasid arstid Reedal vargsi matusteks valmistuda.

Aju kärbumise tagajärjel muutus Veiko justkui täiskasvanud imikuks, kes iseseisvalt oma eluga enam hakkama ei saanud. Ja kui uskuda Reeta, siis just seda olukorda kasutas ära Veiko tädipoeg ja äripartner Avari Päkk – mees, kellega kahasse Veiko metsakinnistute äri ajas. 2005. aasta algul olla Päkk tassinud teovõimetu Veiko Harkmanni notarisse ja ostnud firmad endale tühise 20 000 krooni eest. Kahe ettevõtte, OÜ Elbrus ja HTP Holding OÜ, nimel oli tol ajal üle saja metsakinnistu üle Eesti, mistõttu võis firmade väärtus küündida 60 miljoni kroonini.

„Selline tegu on võigas, millega on hakkama saadud,” tunnistab „Pealtnägijale” Reeda kaitsja, vandeadvokaat Tarmo Pilv. „See on puhas kelmus. Selliselt toimetanud isikud peaksid vastust kandma kriminaalkorras.”

Reet lisab, et poleks iialgi midagi sellist osanud oodata. „Nad olid ju lapsest saadik koos Veikoga, nad rajasid selle firma koos. Ma ei uskunud seda,” sõnas naine.

35-aastane Veiko Harkmann suri mullu novembris ning praegu on Tartu maakohtus pooleli protsess, milles lesk nõuab kahtlase müügitehingu tühistamist. Arstlik ekspertiis peab selgitama, kas Veiko oli allkirja andmise hetkel teovõimeline või mitte. Samal ajal tiksub aga Reeda arvelt igakuiselt 15 000 krooni pangale, kuna majaehituseks võeti omal ajal 2,1 miljonit krooni laenu. Avari Päkk ja tema advokaat keelduvad kommentaaridest, viidates pooleliolevale kohtumenetlusele.