Tartu linnavolikogu otsuse kohaselt kehtib kodualuse maa omanikele 2012. aastast maksuvabastus 50 protsendi ulatuses aastasest maamaksusummast. Soodustuse saamiseks on võimalik esitada avaldus kuni 20. jaanuarini 2012, teatas Tartu linnavlitsus.

Maade hindamise ja maksustamise peaspetsialist Riho Sulp märkis, et praeguseks on avaldus esitatud ligi 1700 inimesel, kuid teoreetiliselt võiks avaldusi olla kuni kaks korda rohkem. „Tuletaks ka meelde seda, et avaldust ei pea esitama need, kelle maamaks jääb nagunii alla 5 euro aastas, see tähendab siis enamus paneelmajade korteriomanikke. Avaldust ei pea esitama ka pensionärid ja represseeritud, kellel varasemalt avaldus juba esitatud,“ selgitas Sulp, lisades, et kõige mugavam ja kiirem on teha avaldus elektrooniliselt ning seda võimalust on kasutanud juba ligi 75 protsenti avalduse esitanutest.

Maamaksust vabastamise korra järgi vabastatakse 2012. aastal 50 protsenti maamaksust kodualune elamumaa kuni 3000 m² ulatuses. Avaldusi koduomanikuna maksusoodustuse saamiseks saab esitada kuni 20. jaanuarini 2012.

Maksusoodustuse taotleja elukoht peab rahvastikuregistri andmete järgi asuma tema omanduses oleval maatükil ning ta ei tohi saada maa kasutusõiguse alusel rendi- või üüritulu.

Pensionärid ja represseeritud, kes on juba varem maamaksust vabastamise avalduse esitanud, ei pea koduomanikuna seda uuesti tegema, sest nemad loetakse juba automaatselt ka koduomanike ringi. Nende puhul rakendatakse neile soodsamat maksuvabastust kas pensionäri või represseerituna (kuni 25,60 eurot) või koduomanikuna (50% maamaksust). Kui maamaksu vabastuse taotleja kuulub mitmesse isikute ringi (ta on pensioni saaja, represseeritu ja koduomanik), siis saab ta vabastust tema jaoks soodsaimal alusel. Erinevaid soodustuse liike ei summeerita.

Kuna seadusekohaselt alla 5 euro suurust maamaksu maksmist inimeselt ei nõuta, siis tähendab, et kehtimahakkav soodustus ei puuduta enamikku suurte kortermajade elanikke, kes pole pidanud senini maamaksu tasuma.

Maamaksust vabastuse saamiseks tuleb esitada avaldus Tartu linnavalitsuse linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonnale.

Kõige mugavam viis avalduse esitamiseks on internetis linna kodulehel e-teenuste alt või saata digiallkirjastatult e-postiaadressil Riho.Sulp@raad.tartu.ee või lpmko@raad.tartu.ee. Avalduse blanketi saab kodulehelt ka välja printida ja saata postiga või tuua linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonda (Raekoja plats 3, 3. korrus). Vormikohaseid blankette saab ka linna infokeskusest, mis asub raekoja esimesel korrusel. Samasse saab ära anda ka täidetud avalduse.

Täpsem info: http://www.tartu.ee/?lang_id=1&menu_id=2&page_id=433