Vahter ei usu, et Eestis ajakirjanikke päris vangi panema hakatakse - pigem karistatakse rahaliselt, kuid kurjategija silt võib külge jääda ning tavaelus asjade ajamine võib olla probleemne, tunnistas ta intervjuus Raadio 2 saatele "Ülekuulamine", vahendavad ERR Uudised.

Vahter rääkis, et ta tunneb päris mitmeid Soome ajakirjanikke, keda on viimase 10 aasta jooksul mõistetud süüdi erinevates kuritegudes Soome kohtute poolt.

Vahteri selgitusel seisnesid ajakirjanike kuriteod selles, et nad avaldasid andmeid, mis puudutasid mõjukaid Soome isikuid, kellele oli see vastumeelt.

"Tänasel päeval on need väljaanded kaevanud otsused Euroopa inimõiguste kohtusse ja sealt on nüüd hakanud tulema õigeksmõistvad otsused. See on Soome valitsuse jaoks väga piinlik. Soome kohtute otsused tuleb tühistada, ajakirjanikele on vaja maksta valuraha ja lõpuks on vaja Soome süüdimõistmise praktikat muuta," sõnas ta.

Vahter ennustab, et kui allikakaitse eelnõu oma praegusel kujul Eestis vastu võetakse, siis seisab ka Eesti parlament millalgi Soome kolleegidega sarnaselt silmitsi vajadusega seadust muuta.