Priit Sibul (IRL) leidis, et praegu ei oska mitte keegi öelda, milline näeb Euroopa majandus välja nelja või viie aasta pärast ja seetõttu peab riik korrigeerima otsuseid vastavalt elule, vahendavad ERRi uudised.

Tarmo Tamme sõnul ei rääkinud valimiste ajal ei rääkinud kütuseaktsiisi tõusust keegi, keegi ei debateerinud, mida see tähendab ostujõule ja maapiirkondadele.

"Katteallikates jõudsime kokkuleppele koalitsioonikõneluste käigus, aga praegu kohtutakse erinevate sihtrühmadega, et mõju analüüsida," viitas Sibul, et aktsiisitõusust võib siiski taganeda.

Urve Tiidus (Reformierakond) rõhutas aga, et tegelikult kergitab aktsiisitõus kütusehinda viis senti aastas. "Ühe näitega saab alati palju tähelepanu, aga mõistlik on vaadata kogu pilti. Jah, elu läheb kallimaks, aga kütuseaktsiisi tõus kergitab hinda viis eurosenti liitrilt aastas," sõnas ta.

Priit Sibul ütles, et kahjuks ei saa takistada, kui inimesed sõidavad Lätti kütuse järele. Kuid küsimuse peale, kas aktsiisitõusu kava võetakse tagasi, vastas ta: "Ma arvan, et võtamegi tagasi. Kui muudatused peaksid Eesti olukorda halvendama, siis korrigeerime."

Kõneldi ka majutusteenuste käibemaksusoodustuse kaotamise kavast.

"Selle tõstmise tõttu võib Eestisse tulemata jääda ligi 200 000 turisti," ütles Tarmo Tamm.

Tiidus nentis, et ettevõtjad on selle võimaluse üle muret väljandanud ja katusorganisatsioonid on valitsuse poole pöördunud.

"Kohtutakse katusorganisatsioonidega, rahandusministeerium ja katusorganisatsioonid kaaluvad seda veel," lisas Tiidus, et seegi plaan pole veel kivisse raiutud.

Tamm lisas veel, et selle signaali peale on mitu hotelliprojekti seisma pandud, mis näitab, kui pingeliselt see sektor majandab."

Sotsiaaldemokraat Eiki Nestor ütles, et madal käibemaksumäär on selge dotatsioon, ning sotsid on erisuste selged pooldajad, aga alati tekib küsimus, kas antud valdkond hetkel vajab riigi tuge või mitte.

Tiidus väljendas kahtlust, kas välisturistid ikka arvutavad 3-4 euro kaupa, mis öö pealt majutusteenuse käibemaksuerisuse kaotamisel hinnale lisanduks.

Priit Sibul nentis, et kiita käibemaksuerisuse kaotamise eest sektorilt muidugi ei saa, kuid analüüs ja arutelud endiselt käivad. Samas mõjutab turismiga seotud ettevõtete käekäiku praegu ka see, et Vene rubla kõigub, see ei ole üksnes maksumäära küsimus.