Kuigi SAPTK-i tehtud uuringu tulemused on Jüristo hinnangul üldjoontes ootuspärased, on tal küsimuste osas mõned tähelepanekud. „Kui me esitame küsimused erinevate peremudelite kohta läbi seksuaalsuse, siis on need juba laetud. Minul isiklikult oleks kummastav vastata küsimusele „Kas peate heteroseksuaalseid suhteid moraalseks?” sest see ei ole ju üldse moraali küsimus,“ sõnas Jüristo ning lisas, et äärmisel juhul võiks küsida, kas ta peab mingeid seksuaalpraktikaid moraalseks.

„Aga siit tulebki välja probleem küsimuse püstituses: ei eri- ega samasooliste partnerite kooselu või pere ei taandu seksuaalsusele,“ sõnas Jüristo.

Tema hinnangul on problemaatiline ka kolmas küsimus "Kas Te pooldate homoseksuaalsetele paaridele lapsendamise õiguse andmist?”. „Ühelt poolt ei näe kooseluseadus ette homoseksuaalsetele paaridele lapsendamise õiguse andmist ning teiselt poolt on homoseksuaalsetel inimestel ka täna kehtivate seaduste alusel täpselt samasugune õigus lapsendada nagu heteroseksuaalsetel.

Täpsemalt öeldes: kellegi õigus lapsendada ei ole ka täna kuidagi piiratud tema seksuaalsusega, veelgi enam, tänaste seaduste alusel ei saa seda õigust selliselt aluselt piirata,“ sõnas Jüristo. Kui see on probleem, millega SAPTK tahab tegeleda, siis Jüristo hinnangul oleks vaja muuta tänaseid seadusi, mitte muretseda kooseluseaduse vastuvõtmise pärast.

Neljandas küsimuses on Jüristo arvates täpselt sama probleem, mis esimeseski. „Täna on fakt see, et samasoolised paarid eksisteerivad ning et nendes peredes sirguvad ka lapsed. Põhimõtteliselt on meil võimalus nende eksistentsi kuni laste täisealiseks saamiseni püüda varjata, aga see ei tee neid olematuks,“ lausus ta.

Uuringu tulemuse osas on Jüristo sõnul tema silmis aga kõnekas vaadata kõigi küsimuste juures refräänina korduvat mustrit: ei poolda vanemad ja keskharidusega inimesed, aga pooldavad nooremad ja kõrgharidusega inimesed. „Ehk teisisõnu: ühelt poolt korreleerub probleem vähema haridusega ja teiselt poolt on meil antud asjas tegu põlvkondade vahelise lõhega. Kui me ei eelda, et aeg peatub, siis on see viimane miski, mis peatselt lihtsalt iseenesest üle läheb,“ lausus Jüristo.

Kooseluseaduse vastu võitlev Sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (SAPTK) tuvtustas täna TNS Emori poolt läbiviidud uuringu “Eesti elanikkonna hoiakud seonduvalt kooseluseadusega” tulemusi, millest selgus, et enamik Eesti elanike ei pea homoseksuaalseid suhteid moraalseks.