Peaminister Andrus Ansip ütles valitsuse pressikonverentsil, et arutelu ajal ei olnud mingisugust isikute- ega erakondadevahelist konflikti. „Valitsus tervikuna otsis parimat lahendust,“ ütles Ansip ja lisas, et tema hinnangul see ka leiti.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts rääkis, et kui see eelnõu jõustub 1. jaanuarist 2013, siis tarbija jaoks tähendab see elektri hinna langemist vähemalt 18 protsenti. Võrreldes täna kehtiva seadusega peaks koormus tarbijale vähenema 2020. aastaks 330 miljoni euro võrra või rohkem.

„See oli oluline samm valitsuse poolt, arvestades seda, et elektriturg avaneb,“ ütles Parts.

Parts meenutas, et Eesti energiapoliitiline eesmärk on mitmekesistada energiaportfelli, milles on oma osa taastuvenergial. Ministri sõnul ei olnud selle eelnõu eesmärk karistada ühtegi taastuvenergia tootmisesse investeerijat.

Minister Parts rääkis, et investeerimiskindluse komponent oli äärimiselt oluline neile investoritele, kes on seni Eestisse investeerinud ega saaks nüüd näppu vibutada, et riik on nende õigustatud ootusi petnud. „Ma isiklikult olin natuke radikaalsem, aga me käitusime valitsuses meeskonnana,“ sõnas Parts.

Näitena investoritest tõi ta EBRD ja Fortumi, kes olid valmis siduma taastuvenergia tasu turuhinnaga. „See on ka oluline tarbija jaoks,“ sõnas Parts. „Fikseerisime seaduses selle taseme, mis garanteerib tootjale mõistliku tootluse.“ See oli Partsi sõnul järeleandmine, samas loobusid investorid liigkasumitest.

Parts lisas, et kogu lahendus vajab riigiabi luba, mida tänaseks ei ole. 1. jaanuarist 2013 peab olema riigiabi luba. Kehtiva skeemi puhul oleks selle taotlemine olnud kahtlane, et ei toimuks toetuse kaudu ülekompenseerimist. Nüüd peaks ministri sõnul olema see risk maha võetud.