Europarlamendi saadiku Indrek Tarandi sõnul on tegemist asjadega, mis paraku pole enamikule eesti erakondadest omased ja jõukohased.

Teaduste akadeemia saalis toimunud konverentsil esinesid ettekannetega Andres ja Indrek Tarand. Kui isa rääkis maailmavaate võimalikkusest Euroopa Liidu väikeriigis, siis poeg Euroopa parlamendi valimisreformi katsetest.

Tarandite loodud sihtasutus kirjastas ja tõlkis eesti keelde Guy Verhofstadti ja Daniel Cohn-Benditi kirjutatud "Euroopa manifesti".

"Sellega andsime tillukese panuse Euroopa kodaniku aasta tähistamisse - algav 2013. aasta on nimelt Euroopa kodaniku aasta," ütles Indek Tarand.

Eesti Maailmavaate Sihtasutuse moodustasid Andres, Kaarel ja Indrek Tarand sellel aastal. Indrek Tarandi sõnul moodustati sihtasutus selleks, et ulatada abikäsi kinnijooksnud mõttemootoriga riigikogu suurerakondadele.

Selle põhjal uue partei asutamist Indrek Tarand eitab. "Mina ei pannud küll tähele, et seal keegi oleks uue partei tegemisest rääkinud," vastas Tarand Delfi küsimusele, kas konverentsil ka uue erakonna loomisest räägiti.

Tarand meenutas, et parlamenti kuuluvad erakonnad olid salakesi riigieelarvesse sokutanud 900 000 eurot, et maailmavaadet ja demokraatiat arendada, kuid ei suutnud tekitada subjekte ehk Masa/Dasa kehandeid.

"Meie tegime puust ette, et olemasolevad seadused võimaldavad maailmavaate ja demokraatia arendamisega tegeleda küll ja veel ning asjatu rähklemine parteikaugaste rahva rahaga täitmise nimel on mõistlik lõpetada," ütles Tarand.