“Kui vaadata probleemi hetkel laiemalt, on tööpuudus loomulikult üks majandusliku seisundi näitaja. Kuid kitsalt Maastrichti kriteeriumite alusel ei ole tööpuudus euroga seotud,” kommenteeris Tarand Delfile IRLi juhi Mart Laari väidet, et kõrge tööpuudus võib takistada Eesti europüüdlusi.

“Tööpuudusega tegelevad liikmesriikide valitsused, samuti Euroopa Komisjon, loomulikult ka Euroopa Parlament. Ma olen siin viibides paljudega vestelnud Eesti europüüdlustest, kui võimalust on olnud. Eesti kõrgest tööpuudusest kirjutasin ma muuseas juba möödunud detsembri alguses, kui märkisin, et Hispaaniaga võrdsest või kõrgemastki tööpuudusest vaikitakse. Küsisin sellest tulnevalt, kas äkki on Eestis demokraatia defitsiit?” selgitas eurosaadik.

“Aga algusesse tagasi tulles — vaatamata tööpuuduse ja Maastrichti kriteeriumite mitteseotusele on ilmne, et majanduselu erinevad tegurid nagu eksport, tööhõive, inflatsioon jne on omavahel seotud. Kui tööpuuduse määr on kõrge, annab see loogiliselt võttes tunnistust sellest, et midagi on majanduses mäda,” nentis Tarand.