"Tasakaalustamaks erakondade tagatubade võimu, on vaja enamat kui minimalistlikult põhiseadust tõlgendavat presidenti," kirjutas Tarand. "Tarvis on välja selgitada kodanike arvamus otsevalimiste kohta – selleks tuleb korraldada rahvahääletus!"

Ta toob aga välja, et tegelikult saab ka juba sel korral igaüks presidendivalimistel oma hääle anda, olgugi et kaudselt.

"Riigikogu liikmed, kes hakkavad 29. augustil presidenti valima, on kohustatud kuulama oma valijate arvamust ja sellega arvestama," selgitas ta.

Hakka kinni saadiku hõlmast

"Te kõik olete saatnud riigikokku oma esindaja ja teil on õigus anda talle teada, kumba kandidaati eelistate. Piisab vaid võtta riigikogu kodulehelt saadiku meiliaadress ja saata talle e-kiri," õpetas Tarand.
"Kel sellist tehnilist võimalust pole, ärgu häbenegu kasutada muid sotsiaalse kontrolli võimalusi, sest Eesti on õnneks väike ja võimalus saadiku n-ö hõlma hakata täiesti arvestatav."

Oma kogemusest kinnitas ta, et sellised ekspromptkohtumised, olgu tänavanurgal või kaupluses ja kas või ühe-kahelauselised, on värskendavad ning tulevad oma mõtete kraadimisele kasuks.

"Võtke oma piirkonnast valitud saadikuga ühendust ning tuletage talle meelde, et 29. augustil tuleb talitada oma mõistuse ja südametunnistuse, mitte parteidistsipliini järgi!" kirjutas Tarand Ida-Virumaal levivas ajalehes "Põhjarannik".