Eesti Ekspress kirjutas eelmisel nädalal, et ööklubis Venus Tartu Rocki korvpallimeeskonna Nigeeria päritolu mängija Callistus Eziukwuga tantsinud tartlanna väidab, et Euroopa Parlamendi liige Kristiina Ojuland solvas teda ja tema tantsupartnerit rassistliku märkusega, öeldes naisele „kas sul vastik ei ole neegriga ameleda?“. Ekspress kirjutas ka, et Ojuland eitab solvangut.

“Kuna ma saan aru, et sama küsimus on esitatud kõikidele Eestist valitud EP liikmetele, siis loen end kohustatuks lühidalt vastama. Juriidilises plaanis ei ole sellist olukorda, kus kaks kodanikku väidavad risti vastupidist asja, võimalik ilma tunnistajate abita lahendada,” ütles Tarand Delfile.

“Poliitilises plaanis on võimalik mõlema ütluse paikapidavust hinnata, kui appi võtta inimeste eelnev elukäik ja tegevus. Tartlannat ma ei tunne isiklikult, aga minu printsiibiks on ikka, et inimest peab usaldama. Vähemalt niikaua, kuni ta ei anna põhjust vastupidiseks. Tallinlannat ma tean pikka aega, sealhulgas ka avaliku teabe vahendusel. Teadmine ei sunni arvama, et see isik alati tõtt räägib,” lausus Tarand.

“Puhta südametunnistuse olemasolu korral ei näe ma takistust pooltevaheliseks leppimiseks,” lisas Tarand lõpetuseks.

Delfi soovis kommentaari skandaali kohta ka teistelt eestlastest europarlamendi saadikutelt, loo ilmumise ajaks oli saadikutest ainukesena vastanud Ivari Padar. Kristiina Ojulandi ennast ei õnnestunud kätte saada. Reformierakond ütles Delfile reedel, et kuna tegu on “kollase” uudisega, mille Kristiina Ojuland ümber lükanud, siis nemad seda teemat ei kommenteeri.