"Põhiseadusest hoolimata on Eesti poliitiline klass ja ennekõike Reformierakond kui juba 1999. aastast saadik vaid ühe lühikatkestusega (Raivo Palmaru) kultuuriministri portfelli hoidja pidanud võimalikuks lähetada riigi kultuuri juhtima selleks sobimatud inimesed ja vähemasti viimasel juhul ka oma valdkonda ning seal tegutsejaid varjamatult põlgava isiku. Austus ja usaldus aga toimib vaid vastastikuselt," kirjutas Tarand.

Tarandi hinnangul on Lang kultuuriministri kohale veel ebasobivam kui selle ameti eelmine pidaja, Laine Jänes. "Laias laastus on ministril valitsemisasutuse juhina kaks ülesannet: teha uusi eeskirju ja norme ning kindlustada tegevusalale piisav eelarvekate. Seda ei suutnud minister Jänes, sellega pole tegelenud ka minister Lang. Viimase patuks lisandub aga veel täielik kommunikatsioonivõimetus ning armastuse puudumine oma töö ja valitsemisala vastu," kirjutas Tarand.

Ta lisas, et kahjuks pole Lang kasutanud võimalust kirjutada Sirpi oma programmilisi artikleid, et ministri mõte ajakirjanduslikus tööprotsessis kaduma ei läheks. Võimalusi on Sirp selleks aga Langile palju pakkunud, teatas Tarand ja tsiteeris kirjavahetust ministriga.

"Toimetaja: „Kunagi oli kõneks ka üks artikkel, mis sellest on saanud/saab?” (21. IX 2011). Minister: „Sellest artiklist, mis ma lubasin, ei ole saanud midagi, sest tuleb paraku tegelda mingi pasaga nimega Rosenberg” (25. IX 2011)."