Tuleb leppida sellega, et kirjavahetus lekib ja seda kasutatakse poliitilises võitluses ära, ütles Mõõdukate erakonda kuuluv Tarand esmaspäeval ajakirjanikele.

Tarandi sõnul on ministritele vähem lubatud kui kellelegi teisele. “Kui on vaja midagi kõvemat välja öelda, siis tuleks kasutada selleks parlamendiliikmeid,” lausus Tarand.

Mitu riigikogu väliskomisjoni liiget süüdistas eelmisel nädalal peaminister Mart Laari sisepoliitilise edu taotlemisega kaasnenud suhete halvenemises Venemaaga.

Reformierakondlane Ignar Fjuk nentis, et Isamaaliidu liikmetele elektronposti kaudu saadetud kirjas olid Laari toodud argumendid keelenõuete lihtsustamiseks kohatud, kirjutas Eesti Päevaleht.

“Laari avalduses oli kahetsusväärne, et see oli sisepoliitilise eesmärgiga,” lausus Fjuk. “See on kõige parem näide sellest, mis juhtub siis, kui sise- ja välispoliitika aetakse sassi.”

Väliskomisjoni aseesimehe Ülo Nugise sõnul tuleb nõustuda enamiku poliitikute arvamusega, et sellise kirja saatmine oli Mart Laarist rumal.

“Pärast seda janti oleme oma reitinguga mõnevõrra kukkunud,” ütles Nugis ajalehele.

Isamaaliitlane Vardo Rumessen tunnistas, et oli Laari kirja nähes üllatunud, kuna selliste hirmutamisvahenditega, nagu Isamaaliidu esimees püüdis erakonna liikmeid veenda, on tegemist surveavaldusega.

“Niisuguseid võtteid — Venemaa ja tankidega hirmutamine — kasutas kümme aastat tagasi Edgar Savisaar,” ütles Rumessen Eesti Päevalehele.

Laar saatis eelmisel nädalal Isamaaliidu meililisti kirja, milles hoiatas Venemaa provokatsioonide eest, põhjendades nõnda keelenõuete lihtsustamise vajadust Eestis. Venemaa vastas avaldusega, süüdistades Laari välisvaenlase otsimises ja jõhkrates rünnakutes Venemaa vastu.

Eesti Päevalehe andmetel ajendas Laari hoiatusi tegema Vene riigiduuma väliskomisjoni esimehe Dmitri Rogozini ettekanne Eesti-Vene suhetest, mille ta pidi esitama kevadel Tallinnas. Ettekanne küll valmis ning selle kirjaliku versiooni isegi levitati, kuid Rogozin loobus viimasel hetkel selle täismahus ettekandmisest.