"Mina olen osutanud eurokriisiga tegelemise vajadusele riigikogus nii avalikult kui mitteavalikult juba rohkem kui aasta," märkis Tarand oma ajaveebis.

"Uut riigikogu koosseisu adresseerisin avalikult selle aasta märtsis: “Praegu ei ole veel hilja, et Eesti oma selge seisukoha ütleb. Ja debatt peab toimuma ka riigikogus. Samas on salastatust harrastavale valitsusele ka küsimus: kas keegi üldse kõrgel kohtumisel sõna võttis või nõustuti Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeliga naeratades?” pärib Tarand.

"Vastuseks on paremal juhul süüdistus, et mina olen ebaadekvaatne," nentis Tarand viidates peaminister Andrus Ansipi sõnadele.

Tarand märgib, et täna osutavad riigikogu rollile nii presidendi nõunik Ülle Madise kui ka õiguskantsler Indrek Teder. "Ja uus idee laual on Euroopa Valuutafond ning euroopa võlakirjad. Meie aga räägime alles EFSF-st, ehk stabiilsusfondist. Ja seda ka seaduskvaliteedi poolest mitte väga vajalikul tasemel. Oleksime alustanud aasta tagasi, siis ei peaks niisuguses olukorras olema. Indrek Neivelt on samuti püüdnud diskussiooni eurokriisi küsimuses algatada juba pikka aega, samuti asjatult. Sest valitsus pole soovinud ja üllataval kombel pole ka riigikogu liikmed seda soovinud," sõnas Tarand.

"Pikantse nüansina osutan taaskord, et 21. juulil 2011 Euroopa Nõukogus ei võtnud Eesti Vabariigile finantskohustusi ei keegi muu kui riigipea isiklikult. Kes aga paraku ei vastuta parlamendi ees ilma volitusteta võetud kohustuste pärast. Taavi Rõivas Euroopa Asjade Komisjoni nimel ei saa selliseid volitusi anda, ergo — volitust polnud! Seega ma ei imestaks kui Eesti ühiskonnas hakkab kerkima konsensus, mis nõuab valitsuse tagasiastumist. Just valitsuse, mitte üksnes Jürgen Ligi tagasiastumist. Sest Ligi on vähemalt sõnades soovinud parlamendi kaasamist. Aga ajal kui IMFi juht, Maailmapanga juht, USA president ja teised on veendunud, et “Eurokriis on maailmamajandusele ohtlik”, lausub Eesti peaminister midagi täiesti vastupidist: “Euroala ei ole kriisis!” Mu meelest oleks aeg hakata võtma kurikuulsat poliitilist vastutust… Ma ei oska veel ütleda, mida peab tegema president. Aga ma mõtlen sellele ja annan talle kindlasti head nõu!"