Koalitsiooninõukogu esimees Tarand ei nimetanud otsese süüdlasena küll Reformierakonda, kuid märkis samas, et Isamaaliidul ja Mõõdukatel õnnestus kokkulepe presidendivalimisteks Reformierakonna eemale jäädes siiski sõlmida.

Mõõdukate kandidaat kritiseeris ka Reformierakonna otsust presidendivalimistel riigikogu esimeses voorus oma kandidaati Toomas Savi mitte üles seada. “Hindan Reformierakonna motiive vigaseks,” lisas ta.

Mõõdukate, Isamaaliidu ja Reformierakonna erimeelsuste peamiseks allikaks nimetas Tarand presidendivalimisi, kuid möönis, et lisapingeid toob kaasa ka elektrijaamade erastamise ümber toimuv.

Esmaspäeval presidendivalimiste esimeses voorus keskerakondlase Peeter Kreitzbergi vastu kandideerinud Tarandi sõnul pole erakondade vahel praegu salaleppeid, kuid ei ole võimatu, et need tekivad.

Oma võimalusi valimiskogus ei soovinud Tarand hinnata. “Sõltub kokkulepetest ja kuidas tuuled puhuvad,” jäi Tarand ebamääraseks.

Opositsioonil ei õnnestu Tarandi sõnul koalitsiooni käitumist mõjutada, see piirdub Rahvaliidu ja Keskerakonna taktikaga.

Esmaspäevast tulemust kommenteerides sõnas Tarand, et ootas 2-5 lisahäält. “See hinnang tugines aastatepikkusele kogemusele ja teadmisele, kuidas minusse suhtutakse,” sõnas Tarand, soovimata siiski ühtegi konkreetset nime nimetada.

Esimeses valimisvoorus esmaspäeval sai Tarand 38 ja Kreitzberg 40 häält vajalikust 68. Teine voor on teisipäeval kell 12, mille eel tuleb kandidaadid kella 8-10 vahel taas üles seada. Kui ka selles voorus president valituks ei osutu, siis on samal päeval ka kolmas hääletus, kus kandideerivad teise vooru kaks edukamat.