Tarand osutab, et majanduskasv ja täpsemalt defineerimata palk ei näita ühiskonna seisundit nii hästi kui ostujõud. Just nii tehakse juba aastaid kasutusel olevas ja ÜRO arvutatavas inimarengu indeksis (HDI), kirjutab Tarand (sotsiaaldemokraadid) Postimehe arvamusveerul.

Aastate 1997–2003 vahemikus on Eesti oma arenguga jõudnud maailmas 38. kohale; 1997. aastal olime 54., tõus on niisiis 16 kohta, kirjutab Tarand.

Tarandi meelest tuleks silmas pidada ka seda, et sel ajal, kui Eesti inimeste ostujõud ja palgad nii hoogsalt arenevad kui lubatud, liigub ka ülejäänud maailmas elu jõudsalt edasi ning võrreldes teistega ei pruugi meie tulemused praegusest eriti paremad olla.

Autori sõnul on välja arvutatud, et EL liikmesriikide tase ühtlustub umbes 30 aasta jooksul, mitte 15 aasta jooksul, nagu Ansip valimisnalja heites väidab.

Tarand hoiatab, et senise kursi jätkamine, hariduse reformideta jätmine ning teaduse alarahastamine ei too meile igatsetud jõukust.

Savisaare lubatud “25 000 krooni kohe kätte” on omakorda võimalik ainult galopeeriva inflatsiooniga, mis teatavasti majanduse purustaks. Majandusministrilt justkui sellist plaani ei ootaks, nendib Tarand.