Kokku laaditakse päeva vältel transpordivagunitelt maha 8 jalaväe lahingumasinat ning 9 soomustransportööri ja hulk tagalatoetusmasinaid.

Kompanii isikkoosseis saabus Eestisse nädalapäevad tagasi ning valmistub ühisteks õppusteks eestlastega.

"Olen teeninud maaväes kaks ja pool aastat ning pole siiani nii külma kliimaga maal viibinud. Seega ootan põnevusega talve," ütles Texase osariigist pärit 28 tonni kaaluva Bradley-tüüpi jalaväe lahingumasina sihtur reamees Bruno Oliveira, kes koos kaaslastega Ühendriikide soomustehnikat Tapale 1. jalaväebrigaadi linnakusse toimetas.

Oliveira sõnul puudub tal varasem kokkupuude eestlastega, kuid 1. jalaväebrigaadis nähtu on talle muljet avaldanud. "Kohe alguses jäi silma Eesti sõdurite korraarmastus ja distsipliin," sõnas ta.

Oliveira sõnul tõotab graafik tulla tihe ning korraldatakse kaitseväelastega mitmeid ühiseid väljaõppeüritusi. "Eesti saab endale peagi samuti jalaväe lahingumasinad. Anname omalt poolt parima, et varakult tunde kätte saaksite," sõnas ta.

Täna õhtuks peaksid kõik Ameerika Ühendriikidest ja Saksamaalt Eestisse lähetatud peamiselt Bradley- ja Stryker-tüüpi soomusmasinad raudteejaamast 1. jalaväebrigaadi Tapa linnakusse liikuma.

Ühendriikide soomusüksus vahetab välja praegu siin viibiva ja Eesti kaitseväelastega koos harjutava 173. õhudessantbrigaadi allüksuse.

8. ratsaväerügemendi 2. pataljoni allüksus paikneb Ameerika Ühendriikide Texase osariigis asuvas Fort Hoodi sõjaväebaasis ning kuulub 1. ratsaväediviisi 1. brigaadi koosseisu.

Ameerika Ühendriikide kohaloleku peamiseks eesmärgiks on suurendada liitlasriikide heidutust Läänemere piirkonnas. 1. ratsaväediviisi 1. brigaad on sel aastal NATO reageerimisjõudude valmiduses Ameerika Ühendriikide üksus, mille löögijõud on samalaadsete seas üks võimsamaid. Üksus on vajadusel võimeline saabuma Texasest Fort Hoodist täisvarustuses Euroopasse.

8. ratsaväerügement osales Teise maailmasõja lahingutes ning võttis osa sõjalistest operatsioonidest Koreas ja Vietnamis. Lisaks on üksus osalenud missioonidel Bosnias ja Iraagis.