Kui Põhja politseiprefekt Raivo Küüt 17. mail Harju maavanemale Värner Lootsmannile kirja saatis, tehes talle ettepaneku piirata suvel alkoholi müüki terves maakonnas, seejuures keelata napsiga kauplemine tanklates, supelrandades ja koolide ning teiste lasteasutuste naabruses, ei osanud ta arvata, milline kisa sellest tõuseb. Niipea kui maavanem oma korraldusega välja tuli, peatas regionaalminister Vallo Reimaa selle, kirjutab Maaleht.

“Alkoholimüügi lõpetamine kella kaheksast õhtul on täiesti mõistusevastane,” pahandas Eesti suurima viinatootja Liviko müügidirektor Ragnar Kits. “Osa inimesi läheb just sel ajal sisseoste tegema. Nüüd ei saa nad õhtusöögi juurde pudelit veini või õlutki osta.”

Harju maavanema otsust lõpetada alkoholimüük kella kaheksast õhtul peab ebanormaalseks ka Pärnu õlletehase Puls Brewery juhatuse esimees Aivo Varem. “Pean Harju maavanema korraldust puhtalt isetegevuseks ja lühinägelikuks. Kas Eesti inimesed on tõesti nii rumalad, et ei oska kenal suveajal alkoholi mõõdukalt tarbida?” küsis ta.

Suvel algab suurtes kaubakettides tipptund hiljem kui talvel, õhtul kella kaheksa ajal on poed alles rahvast täis. Kaupmehed kardavad kaudset lööki ka toidukaupadele. “Kui ma head veini õhtuks ei saa, siis jätan ka selle juurde sobiliku söögi ostmata,” kirjeldab Rimi juht Irina Raudsepp tarbija mõttemaailma.

Rimi kettides moodustab alkohol ostjate toidukorvist 10% ning õhtuse alkoholimüügi keelamine ähvardab 15% müügikäibe tõusu nahka pista.

“Arvestades elanike alkoholitarbimise kultuuri, on meie alkoholipoliitika minu arvates liiga liberaal­ne,” väidab politseiprefekt Raivo Küüt. Hiljuti kohtus ta peaaegu kõigi Harjumaa omavalitsusjuhtidega ning kõik nad nentisid, et peamine korra häirija on alaealiste hängimine kaubanduskeskuste ja kaupluste juures, millega kaasneb alkoholi tarbimine ja sellest tulenevad õigusrikkumised.

Tõepoolest — keskmiselt pang puhast piiritust ehk umbes kaks ja pool pange viina inimese kohta aastas on selgelt liiast. Liiati kui arstid on välja arvutanud, et alkoholiga seonduvate vigastuste ja haiguste tõttu sureb Eestis aastas 2000 inimest ning kolmveerandil raskete hulgimurdude ja mitut kehapiirkonda haaravate vigastustega haiglasse toodud patsientidest on saabumise ainsaks põhjuseks alkohol.

Alkoholi öine müük on keelatud 225 kohalikust omavalitsusest vaid 94s. Siin on aga üks “aga”: 131s omavalitsusest, kus müük on küll lubatud, müüakse alkoholi tegelikult vaid 26s (Tänaseks võib see arv veelgi vähenenud olla. — Toim.). Põhjus on lihtne — enamikus valdades ei olegi ööpäev läbi avatud müügikohti!

Linnad, kus alkoholimüük on piiratud: Tallinn, Saue, Loksa, Paldiski, Haapsalu, Kunda, Rakvere, Tamsalu, Tapa, Narva, Kiviõli, Kohtla-Järve, Püssi, Narva-Jõesuu, Põltsamaa, Jõgeva, Tartu, Võru, Valga, Tõrva, Paide, Viljandi, Pärnu, Sindi, Kuressaare, Kärdla.

Linnad, kus alkoholi öösiti müüakse: Paldiski, Keila, Maardu, Sillamäe, Mustvee.