Mehed vallutasid Džomolungma koos nelja britist kaaslase, kaheksa sherpa ja kahe teejuhi, David Hamiltoni ja Andy Chapmaniga, teatab Jagged Globe News.

Viimasest vahelaagrist lahkusid mehed pühapäeva õhtul kella üheksa ajal ning jõudsid tippu kella kuue ajal täna hommikul. Tagasi laagrisse jõudsid mehed kella üheteistkümmneks ning tänane päev on ette nähtud puhkamiseks. Homme alustavad mehed laskumist baaslaagrisse.

Ekspeditsioon võitles tõusul oodatust tugevama tuulega, mis grupi juhi David Hamiltoni sõnul oli olnud umbes 30-40 miili tunnis, ehk ligikaudu 14-18 m/s.

Esimese eestlasena jõudis mägede kuninga Džomolungma tippu Alar Sikk, kes lähenes Everestile Tiibeti poolt. Tanel Tuuleveski ja Andras Kaasik lähenesid Everestile selle lõunapoolsest küljest, Nepaalist.

Eelmisel aastal jõudis Tanel Tuuleveski koos Allan Valge ja leedulase Saulius Viliusega 8201-meetrise Cho Oyu tippu. Andras Kaasik jättis toona tipuürituse katki. Cho Oyu tipp on maailmas kõrguselt kuues ja jääb linnulennul Džomolungmast 40 kilomeetri kaugusele.

Džomolungma ehk Mount Everest on 8848 meetrit kõrge.