“Ehkki hiljuti teatas Strandberg Postimehes, et ei tee “head tahet ilmutades” olulisi samme enne EERi üldkogu 28.-29. mail, kasutas tema lähikondlastest koosnev juhatus nüüd ära mittetulundusühingute seaduse 16. paragrahvi teist lõiget, et heita “erakonna olulisel määral kahjustamise eest” välja erakonnaliikmed, kes julgesid protesteerida EERi erafirmaks muutmise vastu,” teatas Tammet Delfile.

Praegune juhatus kõrvaldas erakonnast viimasel üldkogul valitud juhatuse enamuse, eestkõnelejad, volikogu ja aukohtu liikmeid ning teisi aktiivseid erakondlasi: Peeter Jalakas, Mikk Sarv, Airi Hallik-Konnula, Andres Laidvee, Andrus Mäesepp, Anti Poolamets, Avo Kask, Dagmar Mattiisen, Egge Kulbok-Lattik, Elmer Joandi, Jaak Hohensee, Juta Luts, Jüri Ginter, Martin Vahi, Olev Leesmend, Ott Köstner, Peep Tobreluts, Riho Raassild, Ruth Randoja, Tanel Tammet.

“Selline väljaviskamine ei ole erakonna põhikirjaga kooskõlas: põhikiri ei luba ilma aukohtu otsuse ja sisehääletuseta liikmeid välja visata. Väljaviskamisteates viidatakse aukohtu otsusele, kuid viiest aukohtu liikmest kolm ei ole taolisest otsusest midagi kuulnud. Sisehääletust ei ole samuti toimunud,” selgitas Tammet.

Roheliste liige Villu Tamme kirjutas pärast värsket uudist erakonna listis: “Varem pidasin teie klikis mitmest inimesest vägagi lugu, aga alates kurikuulsast kohtufarsist on arvamus järk-järgult muutunud. Lihtlabane petiste ja kaabakate kamp! Vabandage mu väljendusviisi, aga ma olen tõesti hingepõhjani rabatud!”

“Massiline juhatusse ja volikogusse kandideerivate inimeste väljaviskamine oli Strandbergi jaoks ainus võimalus saabuval üldkogul oma jõupositsiooni säilitada” lausus ka sügisesel üldkogul enim hääli saanud Tammet.

Aprillis sõlmisid Marek Strandberg, Valdur Lahtvee ja Mart Jüssi selleks volitusi omamata kohtus “kompromissi” Strandbergi käsul erakonna kohtusse kaevanud Andres Murdveega, tühistades eelmise üldkogu otsused. Õigustühine kompromiss on vaidlustatud riigikohtus, lisas Tammet.

“Kindlasti kutsume erakonnaliikmeid üles korraldama erakorralise üldkogu, kus püüame demokraatlikud põhimõtted uuesti au sisse tõsta. Palun erakonnaliikmetel väljaastumisega veel mitte kiirustada” sõnas endine peasekretär ja eestkõneleja Dagmar Mattiisen.