Peaminister Kaja Kallas teavitas eile avalikkust lähikontaktsusest koroonapositiivsega, samal ajal sai president Kersti Kaljulaid kätte oma esimese vaktsiinidoosi. Millal on oodata valitsuse, riigikogu ja avaliku sektori vaktsineerimist laiemal skaalal, et riigi juhtimine saaks kulgeda sujuvamalt?

Kõrgemate ametiisikute pookimiskava veel paigas pole, ent kaardistus on esitatud valitsusele arutlemiseks.

Valitsuse liige, töö- ja tervishoiuminister Tanel Kiik sõnas Delfile, et tema isiklikust seisukohast lähtuvalt oleks vaja laiemale eesrindele - olgu siis sinna hulka sisse arvatud ka valitsus ja riigikogu - võimaldada vaktsineerimine märtsikuu jooksul.

"Antud juhul räägiksime siis AstraZeneca vaktsiinist, mida eakate puhul ei kasutata," sõnas töö- ja tervishoiuminister.

Strateegilise eesliini vaktsineerimist koordineeriks punkt-punktilt edasi aga riigikantselei: mis järjestuses ja millal.

Vaktsineerimine leiab üldises plaanis aset paralleelses liinis: riskirühmas olevaid eakamaid poogitakse koroonaviiruse vastu Pfizer/BioNTechi või Moderna vaktsiiniga, alla 70-aastaseid ja eesliinitöölisi aga AstraZeneca vaktsiiniga.

Eesliinitööliste alla kuuluvad haridus-, tervis-, sotsiaal- ja siseturvalisusvaldkond. Vaktsiinisaajate järjekorda asuvad muuhulgas seisma ka kaubandus-, transpordi- ja energeetikasektor.