Eestis on tänase päeva seisuga 13 kinnitatud nakatunut ning ligemale 200 inimest, kes nendega vahetult kokku puutusid. Tehtud on ligi 400 koroonaviiruse testi ning riskipiirkondadest tulnud inimesi võib olla Eestis tuhandeid.

"Suurusjärk 200 inimest on lähikontaktsed, kes on vahetult nakatunuga kokku puutunud, ning nad on kõik erilise jälgimise all," kinnitas Kiik. "Me räägime praegu tuhandetest, kes on viibinud Itaalias, Jaapanis, Iraanis ja Hiinas. Nende täpset arvu ei tea ükski riik, kuna reisimine on riikide vahel vaba."

Kiik lisas, et nende ligi 200 inimesega võetakse igapäevaselt ühendust, et kontrollida, kas nad peavad karantiininõuetest kinni ning kas neil on ilmnenud sümptomid. Praegu on terviseamet vastavalt nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seadusele välja töötanud Eestis varem mitte esinenud koroonaviiruse COVID-19 tõrjemeetodid.

"Kui inimesed neid nõudeid eiravad, on õigus neid trahvida või muid sanktsioone rakendada," ütles Kiik. "Seni, kuni elanikud juhiseid järgivad, pole vajadust seda teha."

Kiige sõnul on suurem osa inimestest haiguse nakkusohtlikkusest aru saanud. Ta ütles, et veel ei saa meelevaldselt järeldada, nagu oleks nakatunuid Eestis koroonaviiruse nakkavuskordaja järgi oluliselt rohkem.

"Nakatuvuse kordaja sõltub ka sellest, kui palju ja kui tihti nakatunu inimesega kokku puutub. Praegu oleme avastanud juhtumid väga varakult ning asunud lähikontaktseid jälgima. Kohapealset levikut saab tõkestada, kui inimesed täidavad nõudeid ja on vastutustundlikud: ei käi tõbisena tööl, koolis ega rahvarohketes kohtades."

Kiik kinnitas, et kõik Eesti nakatunud on saanud vajalikku ravi, ka need, kel ei ole ravikindlustust.

Kiige sõnul on Eestis tänase seisuga tehtud ligi 400 koroonaviiruse testi. Kõiki 200 jälgimise all inimest pole testitud, kuna neil ei ole sümptomeid ilmnenud.

"Tuleb oodata kaks nädalat, kui peiteperiood saab läbi," ütles Kiik. "Ilma sümptomiteta testimine ei anna tulemust."

Küsimusele, kas poleks mõistlik Eesti ennetavalt karantiini panna, arvestades viiruse laialdast levikut naaberriigis Rootsis, vastas Kiik:
"Sündmustest tuleb olla sammu või kaks ees, aga mitte liiga kaugel. Sel juhul põhjustame palju korralduslikke ja majanduslikke raskusi. Meil on palju Eesti elanikke välismaal, kes tahavad kodumaale saada, lisaks on palju ettevõtjaid rahvusvaheliselt seotud."

Kiik lisas, et sammud viiruse leviku tõkestamiseks peavad olema proportsionaalsed ning vastavalt vajadusele tuleb olla valmis. "Selle viiruse tempo ja olukord muutub nii kiiresti, et arutame valitsusega olukorda mitu korda nädalas," ütles ta.

Mailis Reps kinnitas, et Eesti koolid on koduõppeks valmis. Kiik ütles, et kuna Eestis praegu kohapealset levikut ei ole, ei hakata kõiki koole veel sulgema.

"Aga olukord muutub siin valdkonnas nii kiiresti, et me peame valmis olema neid otsuseid väga lühikese ette teatamisega langetama," ütles ta ja lisas, et haridusministeerium on koostöös omavalitsustega välja töötanud tegevuskava juhuks, kui mõnes piirkonnas peaks tekkima vajadus koolid sulgeda.

Rootsis hakkas viirus riigisiseselt levima. Tallinnas on koroonaviiruse leviku tõkestamiseks sadamatesse paigaldatud termokaamerad ja reisijatele tehakse tervisekontrolli ning jagatakse infomaterjale.

"Paljud nakatunud on just selle materjali tõttu teadnud, kuhu ja millal pöörduda," sõnas Kiik.