Politsei teatas, et rikkumistele vaatamata möödus laupäeval Tartu kesklinnas toimunud “Freedom Parade 2004” osalejatele turvaliselt, tõsisemaid vägivallakuritegusid toime ei pandud.

Tartu politseiosakonna ülemkomissar Indrek Koemetsa sõnul ei toimunud esmakordselt vahetult tantsijate keskel alkoholimüüki ja padujoomist tänaval ning raskes joobes isikuid oli vähem näha kui eelmistel reividel.

“Prognoositult üritasid aga paljud pidutsejad kesklinnas ära juua kaasa toodud alkoholi. Politseinikult märkuse saamise järel mõistsid paljud noored kohe oma tegevuse seadusevastasust ning kallasid edasise kiusatuse ennetamiseks ise joogid kanalisatsiooni või rentslisse,” märkis Koemets.

Politseinikel tuli lisaks sadadele märkustele vormistada ligi 250 inimesele väärteoprotokoll alkoholi pruukimise või avalikus kohas purjuspäi viibimise eest, neist ligi 70 olid alaealised.

Politsei teravdatud tähelepanu all olid narkootikumide müüjad ning tarbijad. Ligi 50 ilmselgete narkojoobe tunnustega peolist toimetati narkoekspertiisi. Viis peeti kinni suures koguses narkootilise aine omamises või edasiandmises kahtlustatavana. Politseil õnnestus kätte saada ka üle 200 ecstasy tableti. Kiirabile anti üle mitu noort, kelle puhul politseinike arvates võis tegemist olla narkootikumi üledoosiga.

“Kahjuks on noorte seas kasvanud narkootikumide tarbimine ja alaealiste alkoholipruukimine. Näiteks reivi ajal politsei poolt ära võetud üle 200 tableti jäi nüüd noortel tarbimata,” rääkis Koemets.

Tõsiseid vägivallakuritegusid toime ei pandud. Pühapäeva hommikuks oli registreeritud viis vargust, üks röövimine ning paar peksmist.

Politseioperatsioonide käigus kontrollis liikluspolitsei 797 sõidukijuhti, tabati 16 roolijoodikut ja kuus alkoholi tarvitamise tunnustega juhti. Lisaks Lõuna prefektuuri politseinikele olid abijõud ka märulipolitseist. Koemetsa sõnul väärib kiitust ka turvafirma Meeskond.

Mullu teatati Tartu politseile seitsmest “Freedom Parade” ajal toime pandud vägivallakuriteost ja kolmest taskuvargusest. Politsei karistas kokku 260 õiguserikkujat, neist 85 olid alaealised. 154 mõõdutundetult alkoholi pruukinu hulgas oli lapsi 34. Autoroolist tabati kümme joobes juhti.