Heido sõnul ostis ta 22. juunil enne Tallinnas Pärnu maanteel Viru peatuses bussi peale minekut tänavalt putkast energiajooki. Purgi jõi ta tühjaks bussipeatuses, kaks politseinikku olid tema sõnul sel ajal laternapostide vahe võrra eemal trammipeatuses, kirjutas Eesti Päevaleht.

Pärast seda, kui Heido oli purgi ära visanud, astusid tema juurde politseinikud, kes süüdistasid teda alkoholi joomises ja küsisid näha isikut tõendavat dokumenti, millest Heido keeldus. Purki, millest Heido jõi, ei hakanud keegi üles otsimagi.

Politseinikud viisid mehe natuke maad eemal asuvasse kesklinna politseiosakonda, kus Heido näitas isiku tõendamiseks autojuhiluba. “Politseinikud lasid kolm korda alkomeetrisse puhuda ja joovet ei tuvastatud,” märkis Heido.

Seejärel ootas Heido poolteist tundi, kuni ta viidi Wismari haiglasse arstlikku ekspertiisi, mis samuti mehe kainust tunnistas.

Pärast ekspertiisi kirjutas Heido Tallinna prefektuurile avalduse politseinike võimupiiride ületamise kohta.

Heidole saadetud vastuses vabandas kesklinna politseiosakonna ülemkomissar Andreas Anvelt tekitatud ebameeldivuste pärast, kuid leidis, et politsei- ametnikke ei saa süüdistada võimu liialduses. Anvelt märkis, et Heido kinnipidamise aluseks oli säte, mis lubab kuni 48 tundi kinni pidada isikut, kelle kohta on põhjendatult alust arvata, et ta on toime pannud väärteo.

Järgmiseks tegi Heido avalduse politseiametile, kust saabunud vastuses seisab, et kuna korravalvurid nägid Heidot bussipeatuses pingil purgist alkohoolset jooki Gin joomas, oli politseil kohustus võtta viivitamatult tarvitusele abinõud õigusrikkumise tõkestamiseks ja avastamiseks.

Politseiameti korrakaitseosakonna politseiasedirektori Alo Kirsimäe nimel vastuse koostanud komissar Siiri Pars ütles, et inimese kinnipidamiseks peab olema põhjendatud kahtlus, milleks võib olla ka üksnes politseiniku arvamus, kui ta nägi kedagi alkoholi tarbimas. “Antud juhtumil oleks võinud muidugi politseiametnik, kui ta juhtunut nägi, kindlustada asja ja võtta purgi prügikastist välja ja tunnistada asitõendiks,” lisas Pars.

Ta lisas, et Heido tuli viia politseiosakonda sellepärast, et kinnipidajad olid julgestuspolitseist ning neil polnud õigust kohapeal protokolli koostada.

Probleemi lahendusena pakkus Pars, et kui Heido polnud menetlusega nõus, oleks ta pidanud kohtusse pöörduma.

Heido ütles, et tema kohtusse kaebama ei hakka, sest tegemist on sõna-sõna-vastu olukorraga ning tal pole piisavalt asitõendeid ega ka raha. “Enam ei julge tänaval midagi juua,” lisas ta.