Õppuse stsenaariumi kohaselt puhkeb Tallinna lahel sõitval reisilaeval tulekahju. Laeva kapten annab eetrisse hädaabiteate ning käivitab reisijate evakueerimise päästeparvedesse- ja paatidesse. Politsei- ja Piirivalveameti mere- ja lennupääste koordinatsioonikeskus alustab seejärel ulatuslikku otsingu- ning päästeoperatsiooni, kuhu kaasatakse ka rahvusvahelist abi, teatas politsei- ja piirivalveamet.

„Õppuse eesmärk on läbi praktilise kogemuse tõsta meie võimekust ressursimahukate merepäästeoperatsioonide korraldamisel,“ selgitas PPA kriisireguleerimise büroo juht Marti Mangus. „Selleks oleme koostanud stsenaariumi, mis paneks tõsiselt proovile Eesti erinevate ametkondade koostöö ning nõuaks ka rahvusvahelise abi kaasamist.“

Täna lõunast kuni kella 16ni Tallinnas toimuv õppus Marti Magnuse sõnul inimeste tavapärast elurütmi häirida ei tohiks, küll aga võib linna kohal sel ajal näha lendamas arvukalt päästekoptereid. „Kuna õppusele on kaasatud ka viis piirivalvekopterit, millega harjutame reisilaevalt kannatanute toomist Põhja-Eesti regionaalhaiglasse, tuleb kopteritega kaasneva müraga paraku siiski arvestada. Vabandame selle ebamugavuse pärast ja loodame kõigi mõistvale suhtumisele.“

Vastavalt Eesti, Soome ja Vene föderatsiooni merepäästeasutuste koostööleppele korraldatakse iga aasta ühe lepingupoole päästealas rahvusvaheline õppus, kus harjutatakse ka naaberriikide abi kaasamist. Käesoleval aastal viiakse õppus läbi Eesti päästepiirkonnas ning seda korraldab politsei- ja piirivalveamet.

Õppusel „Big Boat 2012“ osalevad lisaks PPA-le AS Tallink Grupp, päästeamet, Tallinna Kiirabi, Põhja-Eesti regionaalhaigla, AS Tallinna Sadama Vanasadam, terviseamet, VTS (Vessel Traffic Service) Tallinn, Tallinna lennuliiklusteenindus, kaitseliit ja vabatahtlikud merepäästjad.