27. jaanuar valiti holokausti ja teiste inimsusevastaste kuritegude ohvrite mälestamise päevaks, sest see on Auschwitz-Birkenau koonduslaagri vabastamise aastapäev.

Homme toimuvad holokausti mälestuspäeva üritused Tallinnas ja Kloogal. Kloogal toimub holokausti mälestusmärgi juures kell 14 küünalde süütamine hukkunute mälestuseks. Sellele järgneb kell 16.30 kontsert Tallinna sünagoogis.

Mälestuspäeva üritustest võtavad osa Eesti riigi ning mitmed välisriikide esindajad, kirikujuhid, Eesti juudi kogukond ja mitmed kodanike ühendused. Kohale on lubanud tulla üle kümne riigi suursaadiku.

Mälestuspäeval süüdatakse mõrvatute mälestuseks küünlad ja mitmed toovad kaasa ka pärjad, et asetada need mälestustahvli jalamile.

Haridus- ja teadusministeerium on igal aastal soovitanud valida mälestuspäeva tähistamise viisi koolidel endil. Iga kool otsustab, kuidas erinevates kooliastmetes ja õppeainetes teemat käsitleda ning milliste üritustega päeva sisustada.

1. veebruaril toimub Tartus rahvusvaheline seminar „Eesti ja ITF. Holokausti õppematerjali tagasiside”. ITF on holokausti õpetamise, mälestamise ja uurimise rahvusvaheline töörühm.

Seminaril antakse ülevaade koolide tagasisidest holokausti teemalise õppematerjali kohta.