"Eesti liikmesus NATO-s on Eesti rahvale ja riigile osutatud usaldus. See on sõprade toetus, mis kinnitab meie valikute õigsust ja mis ütleb – Eestil on võrdväärne koht vabade demokraatlike riikide ringis, kes on valmis häda saabudes üksteist vere hinnaga aitama. See on samas meie kohustus teha kõik endast olenev, et Eesti panus NATO liikmete kollektiivsesse julgeolekusse oleks usaldusväärne ja tõsiseltvõetav. Selleks vajame oma kaitsesuutlikkuse sihikindlat arendamist, võimetekohast oselemist ühisettevõtmistes ning adekvaatset ja tarka julgeolekupoliitikat," ütles kaitseminister Aaviksoo tähtpäeva puhul.

„"Seitse aastat tagasi kirjutas president Meri, et naiivne usk, et Euroopale ja Eestile serveeritakse julgeolekut kuldkandikul, ei ole omane tugevatele rahvastele, et see on järeleandlike ja pärilikult nõrkade veendumus. Nii ei ole ka NATO liikmesus Eestile ajaloo lõpuks. NATO-s ühinevad koostöös riikide rahvuslikud huvid, mille ühisaluseks on vabadus, demokraatia, meie ühine ajalooline ja tsivilisatsioonile pärand ja vajadus julgeoleku jagamise järele Põhja-Atlandi ruumis. Eesti jaoks tähendab see jätkuvalt meie ühist pingutust riigikaitse arendamisel ja selleks vajalike investeeringute kasvatamisel," ütles kaitseminister.

„"Äsja vastuvõetud „Eesti sõjalise kaitse arengukava 2009-2018" on ka NATO julgeoleku kasvatamise ja kollektiivkaitse toimimise eelduseks olev plaan. Kõik kavandatud –- Ämari lennujaam, mis peab vajadusel vastu võtma nii transpordilennukeid kui püüdurhävitajaid, kaitseväe kõrvade ja silmade kõrgtehnoloogiline arendamine, meie sõjaväe infrastruktuuri kaasajastamine ja Eesti mundris meeste ja naiste elude kaitseks vajalike sõjaliste võimete arendamine –- on osa NATO transformatsioonist, uuendamisest, mis peab viima alliansi valmidusse kaitsta oma liikmesriike nende piirides ja väljaspool piire asuvate julgeolekuohtude vastu. Need lubadused on meile kõigile täitmiseks" sõnas Aaviksoo.

Aaviksoo kinnitusel tajuvad NATO poolt pakutavat turvatunnet ka Eesti elanikud. „"Viimase viie aasta jooksul on eestimaalaste toetus NATO liikmesusele püsinud stabiilselt kõrgena. Tänavu jaanuaris läbiviidud avaliku arvamuse uuringu kohaselt toetab 73 protsenti Eesti elanikest kuulumist NATO-sse. 76 protsenti Eesti elanikest usub, et võimaliku sõjalise konflikti puhul ulatab allianss meile abikäe. Võrreldes möödunud aasta augustis läbiviidud samasisulise küsitlusega on NATO sõjalise abisse uskujate hulk suurenenud üheksa protsendi võrra."

„"Eesti, meie liitlaste ja partnerite julgeoleku tagamise eest on mitmed Eesti pered juba täna maksnud rasket hinda. Tähistades viie aasta möödumist NATO liikmeks saamisest mõtlen ühtlasi kõigile nendele noortele meestele ja naistele, kes on kaotanud oma elu või ohverdanud oma tervise Eesti heaks. Teie kangelaslikkus ja ennastsalgavus on austusväärne ja kallis ning saab vääriliselt mäletatud. Ma tänan Eesti valitsuse nimel kõiki neid mehi ja naisi, kes ka täna kaitseväes Eesti  riigi julgeoleku nimel töötavad ja kõiki neid, kes missioonipiirkondades raskeimat võimalikku tööd teevad. Aitäh!" ütles kaitseminister.