Samal ajal, kui viirusepuhangu ohjeldamiseks on kogu riigis kehtestatud eriolukord ning inimestel tuleb üksteisest hoida kahe meetri kaugusele, eksisteerib paralleelmaailm, milles kunstküünte ja ripsmetega naised mängivad ilu nimel eludega ja otsivad teenuspakkujaid oma kunstlisandite hoolduseks.

“Kas keegi veel Tallinnas ripsmeid teeb? Oleks vaja D kaarduvus ja 0.15mm paksus,” postitas üks naine enam kui 36 000 liikmega iluteenuste vahendamise Facebooki gruppi täna hommikupoolikul.

Eile õhtul hõikas samas grupis üks iluteenindaja välja, et võtab endiselt kliente vastu hambavalgendusele. “Pakun hetkel kolme aega päevas,et tagada ruumis maksmaalne desifitseerimine ning tuulutus ruumis peale igat klienti! Ruumis viibite ainult teie! Minu kui teenindajaga kokkupuude minimaalne kuna enamus töö teeb valgendav geel ning valgendus aparaat,” kirjutas ta.

Üks influencer aga soovitas paar päeva tagasi tellida iluteenindaja endale koju, et ka kriisiajal kaunis välja näha ning käia ringi ripsmepikenduste ja korras maniküüriga.

Delfi poole pöördunud allikas kirjeldas, kuidas Facebooki grupis “Ilutegijate pakkumised klientidele” oli eile juhtum, kus grupi admin blokeeris ühe inimese ja kustutas tema postituse, milles kutsuti inimesi loobuma iluteenuste pakkumistest ja tarbimisest koroonapuhangu ajal.

Samas grupis on käimas elav vaidlus, milles naised arutlevad, kas viirusepuhangu ajal tohiks iluteenindajaid külastada.

On neid, kes ei ole aru saanud olukorra tõsidusest ning toovad iluhoolduses käimise õigustuseks asjaolu, et riik pole seda mandri-Eestis keelanud. “Ma ärgitaks inimesi olema rohkem sallivad ja arusaavamad. Me kõik teame, et Eestis kehtib eriolukord ja vastavalt eriolukorrale ka käiakse poes, õues ja enda jaoks vajalike käikude tegemisel arvestatakse eriolukorra nõudmistega. Ettekirjutused on Terviseameti poolt tehtud ja kui neid jälgida, siis me saame sellest olukorrast koos võitu. Kui keegi on otsustanud endale sobilikul viisil ja moel pakkuda või tarbida teenust, siis ei tee see neid inimesi veel vastutustundetuks,” postitas üks kasutaja.

“Aga istuge siis kodus, tõmmake kardinad/rulood ka ette ja pange veel päikeseprillid ja maskid ka igaksjuhuks ette… Meedia on korraliku ajuloputust kõigile teinud ikka. AJUVABA,” lisas teine (kirjaviis muutmata - toim.)

On ka neid, kes kutsuvad üles mõistlikkusele. “Kulla inimesed, palun saage aru, et mida rohkem kõigil igalpool ringi on vaja käia, seda kauem see olukord ju kestab! Siin grupis ju algusest peale paljud kelkinud kuidas nemad koju jääda ei saa/plaani! NEIL vajavad maksud maksmist jne. Aga teised??!! Saage aru et iluteenindus valdkond on just see kus inimesed “ninapidi koos” ja need teenused ei ole HÄDAvajalikud!! Arvate et poemüüjad ei tahaks kodus olla?! Või haiglatöötajad perega olla?! Kui kõik inimesed suudaks 2 nädalat istuda kodus, normaliseeruks olukord lõpuks!,” kirjutas üks mõistuse hääle esindajatest (kirjaviis muutmata - toim.) Lisaks jagatakse ka juhtumi kirjeldust, kus üks juuksur sai koroonaviiruse kliendilt, kellel see sümptomiteta esines.

Vaidlusi jälgides ilmneb, et iluteenuste jätkuva tarbimise pooldajate levinuim argument on, et riik pole seda ju keelanud - järelikult on nii õige teha.

Terviseameti meedianõunik Eike Kingsepp kommenteeris, et praegu on kriisikomisjon endiselt seisukohal, et need kauplused ja teenusepakkujad, kelle ruumidesse pääseb otse tänavalt, väliskeskkonnast, tohivad oma teenuseid edasi pakkuda: seega, kui ilusalongi saab tänavalt, tohib see uksed lahti hoida.

Samas kehtib endiselt reegel, mis nõuab kahemeetrise vahemaa pidamist. See on jällegi iluteenuste puhul ilmselgelt võimatu, mis osutab sellele, et vähimagi vastutustunde korral ei tohiks teenust ikkagi pakkuda.

Sotsiaalmeedias pakutavad iluteenindajate koduvisiidid on muidugi veel eraldi teema. “Terviseamet ei saa keelata inimestel omavahelist lävimist,” ütles Kingsepp, kuid rõhutas, et haigestumisrisk kõrvaliste isikutega kokkupuutel on äärmiselt kõrge.

“Terviseamet ei soovita kellelgi kutsuda oma koju võõraid inimesi ega ka tuttavaid külalisi, kuna see toob paratamatul kaasa kõrgema riski haigestumiseks. Kindlasti tasub arvestada ka sellega, et enamjaolt on kodudes ka pereliikmed, kellede hulgas võib olla ka eakamaid inimesi või teisi riskirühma kuuluvaid isikuid ning oleks äärmiselt vastutustundetu kutsuda käesoleva kriisi valguses enda juurde koju võõraid isikuid,” lisas ta.

Tasub meeles pidada, et COVID-19 viirust võib levitada ka inimene, kellel haigusnähud veel puuduvad. “Klienditeenindajad puutuvad kokku oluliselt suurema arvu inimestega, kui need, kes kodudes püsides enda ja teiste tervist hoiavad. See tähendab ühtlasi, et nendega lähestikku kokku puutudes, nagu iluteenuste osutamisel paratamatult juhtub, suureneb haigestumisrisk märkimisväärselt.

Võib eeldada, et enamus iluteenindajaid ei paku viirusest hoolimata oma teenuseid pahatahtlikkusest, vaid lihtsast soovist teenida veidigi toiduraha olukorras, kus riiklikud meetmeid väikeettevõtjat kuidagi ei aita.

“Meil on hästi palju FIE-sid, see küsimus pole [abipaketiga] lahendatud. Paar firmat on, kes saavad töötukassa meetmeid kasutada, ülejäänud on üksikettevõtjad. Selle kohta pole veel midagi kuulda," rääkis juuksurite ühenduse juhatuse liige Kertti Viru märtsi lõpus ERRi-le.

"FIE-d saavad lõpetada tegevuse ja end töötuna arvele võtta. OÜ-dega on keerulisem. Tore muidugi, et see töötukassa pakett välja pakuti, aga see nõuab veel süvenemist - eriti ilumaailma puhul tundub, et ei tea, kas see sinna tingimustesse hästi mahub. Väikeettevõtteid on tuhandeid, sest on kogu aeg propageeritud, et ole iseenda peremees, ole ettevõtlik. Nemad on nüüd esimesed, kes kannatavad," ütles Viru.