"Mina kujundasin oma tauniva seisukoha Anvar Samosti rollikonflikti kohta ilma mingi erakonna surveta," vastas Tammerk Delfi küsimusele, kas selleks võis tulla surve reformierakondlastelt. "Ajakirjanduseetika nõuniku üks kohustus on jälgida hea ajakirjandustava rakendamist ERRis. Kui mingi probleem ilmneb, tuleb reageerida, pole tarvis oodata kuulaja-vaataja reageerimist. Seda ka tegin," selgitas Tammerk.

Samuti on normaalne tööpraktika, et probleemidest informeeritakse ERRi ajakirjanikke soovituste ja märgukirjadega, et vigadest hoiduda ja õppida, lisas Tammerk.

"Ajakirjanike neutraalsuseprintsiip kehtib ajast aega, lisaks eetikanõuniku tähelepanekutele eraldi meeldetuletust selle kohta ERRi ajakirjanikeringile saadetud ei ole. Küll on sellest räägitud programmide peatoimetajatega," ütles ERRi meediasuhete juht Anneli Tõevere-Kaur.

Kommenteerides Anvar Samosti ideed hakata koguma allkirju selle vastu, et sundida peaminister Andrus Ansipit loobuma Sotši olümpiamängudele, ütles tammerk, et Samost sattus allkirjade kogumise algatajana rollide konflikti. "Üks roll on saatejuhil, kes peaks sündmusi analüüsima ja oma seisukohti väljendama, samas säilitades käsitletavate teemadega vajaliku distantsi. Teine roll on poliitilise aktsiooni korraldajal, kes on huvitatud, et tema aktsioon vilja kannaks ja palju toetust saaks. ERRi saatejuht peaks olema sellisest rollikonfliktist vaba."

Ei oleks mõeldav, et "Perepildi" saatejuht teatab saates, et lastetoetuste kiireks tõstmiseks korraldab ta kohe pärast saadet sotsiaalministeeriumi ees piketi (saatejuht jõuab kohale küll, ainult üle õue joosta). Või mida arvata, kui "Aktuaalse kaamera" ajakirjanik kuulutab kriitilise tarbijaloo lõpus, et tühistab oma mobiilsideoperaatoriga lepingu ja kutsub kõiki üles sama tegema, kirjutas Tammerk ERRi uudisteportaalis.

Tasakaalustatus ja sõltumatus on ERRi puhul nii avalikkuse poolt eeldatavad asjad kui ka seaduses kirjas olev põhimõte. ERRi hea tava dokumendi sõltumatuse peatükis (p 2.1) on juttu sellest, et ajakirjanikud ei deklareeri oma eelistusi sellisel viisil, mis võib ohtu seada ERRi sõltumatuse. Kampaania algatamine peaministri Sotši sõidu ärajätmiseks paraku aga on saatejuhi eelistuste ülemäärane eksponeerimine.

Samost algatas pühapäevases raadiosaates petitsiooni, mis kutsub üles peaminister Andrus Ansipit loobuma Sotši olümpiamängudele minekust. Petitsioon on kogunud üle 700 allkirja.

Samost teatas täna, et taandab ennast rahvusringhäälingu populaarse raadiosaate „Olukorrast riigis“ juhtimisest.