“Tartus toimunud topeltmõrva kajastamisel on Postimees kuulutanud mõrva põhjustajaks tapetud noore naise. Leht deklareerib oma tänase loo pealkirjas: “Arsti viis mõrvani kannatuse katkemine”. Anonüümsetele allikatele toetudes teatab väljaanne, et neiu kasutas oma tapjat “jõhkralt ära”,” kommenteerib Tarmu Tammerk ajalehes ilmunud artiklit.

“Kuidas saab lugeja olla veendunud, et kahel leheküljel hoogsalt esitatud versioon peab paika?” küsib ajakirjanduseetika nõunik. “Tõsiste süüdistuste puhul näeb hea ajakirjandustava ette, et avalikkuse ette ei paisata kategoorilises vormis uurimisversioone, mida alles kontrollitakse.”

Tammerki sõnul on siin tegu meediakohtuga, mis tähendab, et ajaleht teatab enne uurimise õiget algust, kuidas asjad tegelikult olid.

“Mida uurimine ja kohus tuvastavad, polegi enam justkui oluline,” pahandab Tammerk. “Ajakirjanduse poolt dikteeritud hoiakutest pooleliolevates uurimistes on viimasel ajal murega kõnelnud riigikohtu esimees Märt Rask, ja minu meelest põhjendatult.”

Ajalehe Postimees peatoimetaja Merit Kopli ei näe oma ajalehel süüd Tartu mõrva kajastamisel.

“Me ei ole üle piiri läinud, leian et oleme eetiliselt käitunud,” sõnas Postimehe peatoimetaja ja oktoobris ajakirjanduse eneseregulatsiooni organi Pressinõukogu uueks esimeheks valitud Merit Kopli.

Merit Kopli ei leidnud, et Rahvusringhäälingu ajakirjanduseetika nõunik Tarmu Tammerki süüdistus Postimehe ebaeetilisuses tõele vastaks.

“Me ei mõelnud neid asju ju ise välja,” sõnas Kopli Delfile.

Küsimusele, kuidas mõrvaohver end laimu eest kaitsta oleks saanud, vastas Kopli, et sel juhul ei saaks ajakirjandus üldse mõrvadest kirjutada, kuna ohvrid on alati surnud.

Ka leidis Kopli, et antud juhtumi puhul võis ennast hiljem maha lasknud mõrvari haigusest rääkimine oluline olla.