"Ei ole hästi aru saada, millele tugineb kultuuriminister, kui nimetab ERRi saadete keelekasutust tänavanurgalt pärit vigaseks eesti keeleks. Jälgin ajakirjanduseetika nõunikuna ERRi saateid ega ole täheldanud vigase argikeele domineerimist, mida minister ette heidab," ütles Tammerk Delfile.

Tammerki sõnul jälgib ERRi keelekasutust keelenõustaja Einar Kraut, lisaks küsib ERR aeg-ajalt eksperthinnanguid keeleteadlastelt. "Keegi neist pole esitanud seisukohta, et ERRi eetrikeel kalduks madalkeelsuse ja vigase eesti keele poole," lisas Tammerk.

Kuulajate-vaatajate keeleteemaline kriitka on Tammerki sõnul suunatud peamiselt poliitikute kõnepruugi kohta. Inimestele ei meeldi näiteks, kui poliitikud kasutavad inglise keelest pärit toorlaene - "päeva lõpuks", selle asemel, et öelda "kokkuvõtteks" või "lõppude lõpuks". "Samuti ei meeldi vaatajatele see, kui saatekülaline räägib teistele esinejatele vahele. Saatejuhtide enda keelekasutuse kohta on vaid üksikud märkused," lisas Tammerk

Kultuuriministri etteheide selle kohta, et ERRis ei peeta kinni ajakirjanduseetika reeglitest, on Tammerki sõnul karm üldistav süüdistus, millele pole ministril ühtegi näidet tuua.

"Ministri väitel on teleuudiste saates AK fakt ja kommentaar läbisegi. Kui saadet jälgida, on näha, et uudismaterjalis on fakt ja kommentaar eristatud. Teistmoodi võtmes on aga AK nädalalõpusaate teine osa, kus on pikemad analüüsid ja kommentaarid. Näiteks on ajakirjaniku kommentaari ees ka vastav sissejuhatus, et nüüd tuleb ajakirjaniku seisukohavõtt. Nii saab televaataja aru, et enam pole vaja eeldada uudisloole omast lähenemist," selgitas Tammerk.

Tammerki sõnul kuuluvad ERR-i nõukogusse kuuluvad nii eksperdid kui poliitikud riigikogust ning seni on jäädud ERRi ajakirjandusliku kvaliteediga. "Selles mõttes on arusaamatu, miks ERRile teravat, aga peamiselt näitevaba kriitikat teinud kultuuriminister eirab ERRi nõukogu eri koosseisude hinnanguid," ütles Tammerk.

Kultuuriminister Rein Lang ütles pühapäeval Kuku raadio saates "Vanamehed kolmandalt", et keegi peab kontrollima Eesti rahvusringhäälingut (ERR) ja vastutama seal toimuva eest. "Mingi organ peab olema, kes teostab järelevalvet."

Lang nõustus ka erakonnakaaslane Igor Gräzini kriitikaga, mis puudutas ERRis kasutatavat keelt. "Ei saa olla, et ERRis laiutab tänavanurgalt pärit vigane eesti keel, mis on hakanud seal domineerima," teatas Lang.

Gräzin juhtis Langi sõnul tähelepanu sellele, et ERRi keelekasutus ei pruugi alati olla kõige mõistlikum. Langi sõnul vastati Gräzinile, et tal pole voli midagi nõuda. ERR tahab välistada ka nõukogu sekkumise nende asjaajamisse. "Aga küsimus on, et kui seadust ei täideta, siis mis juhtub," küsis Lang.