Rahvusringhääling pikendas sel nädalal nimelt Baltikaga sõlmitud lepingut, mille järgi ETV uudistelugejad kannavad tele-eetris just selle firma riideid ja rõivatehingust tehti ka uudislugu, mida näidati esmaspäeva õhtul „Aktuaalse kaamera“ saates.

Saatelõigus öeldi kõigepealt, et ERR-i juhatuse esimehe Margus Allikmaa arvates sobib „tuntuima kodumaise rõivatootja Baltika toodangu käekiri rahvusringhäälingu konservatiivse uudistekäsitlusega.“ Seejärel aga kinnitati, et vaatamata sõlmitud lepingule kajastab ERR Baltika tegemisi objektiivselt.

„Lepingu sõlmimisest tehtud lugu saab vaadelda kui ERR-i huvide deklaratsiooni: vaatajatele anti teada, et selline leping eksisteerib,“ selgitas Tammerk.

„"Meediatunni" saate kuulajad on minultki küsinud, kust hangitakse ETV uudistelugejate rõivastus, kas tegemist on isiklike komplektidega või on mingi muu süsteem. Kui lepingust ei oleks avalikkusele teada antud, võiks tekkida vastupidine küsimus: miks ERR koostöölepingust ei räägi?“ nentis eetikanõunik.

Tammerki sõnul on ERR-i juhatuse liikmed deklareerinud, et lepingu olemasolu ei mõjuta seda, kuidas ERR kajastab ajakirjanduslikult Baltikat kui ettevõtet. „See tähendab, et säilib ajakirjanduslik sõltumatus selle firma käsitlemisel nii heas kui halvas. Kui sellest tähtsast printsiibist mööda mindaks, siis tuleb kriitikat teha.“ leidis ta.

Tarmu Tammerk kinnitas, et tegemist ei ole ka varjatud reklaamiga. „Avalik-õiguslik kanal ei saa teha lugusid nii, et ei nimeta ühtegi äriettevõtet või mõnda toodet. Antud juhul oli ettevõtte nimetamine loo osa. Arutleda võib loo mahu ja lähenemise üle: näiteks kas oleks sama info saanud edastada kokkusurutumalt. Ent lepingust teavitamises on uudisväärset.“