"Kuna Ilon on Jaapanis ja me oleme eelnevalt kokku leppinud, et me ei kommenteeri selle teema üksikasju, siis ma hetkel ei kommenteeri," ütles Tammer Delfile.

Intervjuus Eesti Ekspressile selgitab Raus, et segadus Iloni Imedemaa ja Ilon Wiklandi vahel algas rumalast arusaamatusest, mida võimendasid kirjastajad Tammerid, kusjuures kultuuriministeerium ei püüdnud probleemi üldse süveneda.

Segadus Wiklandi ja Rausi vahel puhkes siis, kui Wikland süüdistas Rausi tema tööde ilma nõusolekut küsimata kasutamises raamatus "Ilon. Pikk teekond koju". Praeguseks on teos müügilt ära korjatud ja tiraaži võib oodata hävitamine.

Rausi sõnul ei ole ta Ilon Wiklandi töid kasutanud nimetatud trükises ei selle aasta alguses ega üldse oma tööl oleku aja jooksul, kuna see valmis juba trükifailidena aastatel 2006-2007. "Selle kohta on esitatud ka aruanne kultuurkapitalile, mis on avalik dokument," ütles Raus.

Pärast Wiklandi kirja kultuuriminister Laine Jänesele kutsuti Raus 5. juulil ministeeriumisse. Kantsler Siim Sukles andis muuseumijuhile võimaluse lahkuda omal soovil. Raus sellega ei nõustunud ja eitas kõiki talle esitatud süüdistusi. 15. juulil vabastati Raus ametist usalduse kaotuse tõttu.